skład / składniki
metoda gotowania
1. Moje marchewki, obieramy, trzy na tarce do warzyw po koreańsku (jak bardzo lubię tę opcję siekania warzyw! pięknie!)
2. Opłucz szparagi, odetnij twardą część u podstawy, gotuj trochę we wrzącej wodzie (około 3 minut). Następnie natychmiast włóż do lodowatej wody, aby szparagi nie straciły koloru. Teraz ustawiamy szparagi w cienkie paski, używając specjalnej tarki do obierania warzyw. Wierzchołki pozostawiamy w całości - dla piękna.
3. W osobnym pojemniku wymieszaj oliwę z oliwek i ocet winny, a także cukier, sól, pieprz, szczyptę kminku. Obierz czosnek, posiekaj ostrym nożem, Dodaj do marynaty, wymieszaj.
4. Wymieszaj szparagi i marchewki w salaterce, zalej marynatą, dodaj sezam, ponownie wymieszaj.
minut po 10-15 danie jest parzone i można je podawać.
jedz z apetytem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Szparagi zielone - 25 kcal/100g