szparagi marynowane po koreańsku

jasne letnie danie zachwyci cię bogatym smakiem! To wspaniałe danie z zielonych szparagów z marchewką nie może pomóc! Dzięki marynacie danie nabiera pikantnego i bogatego smaku, z nieodłącznym akcentem kuchni koreańskiej.
katenokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 53 % 9 g
węglowodany 35 % 6 g
112 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

1. Moje marchewki, obieramy, trzy na tarce do warzyw po koreańsku (jak bardzo lubię tę opcję siekania warzyw! pięknie!)

2. Opłucz szparagi, odetnij twardą część u podstawy, gotuj trochę we wrzącej wodzie (około 3 minut). Następnie natychmiast włóż do lodowatej wody, aby szparagi nie straciły koloru. Teraz ustawiamy szparagi w cienkie paski, używając specjalnej tarki do obierania warzyw. Wierzchołki pozostawiamy w całości - dla piękna.

3. W osobnym pojemniku wymieszaj oliwę z oliwek i ocet winny, a także cukier, sól, pieprz, szczyptę kminku. Obierz czosnek, posiekaj ostrym nożem, Dodaj do marynaty, wymieszaj.

4. Wymieszaj szparagi i marchewki w salaterce, zalej marynatą, dodaj sezam, ponownie wymieszaj.

minut po 10-15 danie jest parzone i można je podawać.

jedz z apetytem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Szparagi zielone - 25   kcal/100g

Podobne przepisy