skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1) Umyj pieprz, oczyść, pokrój na ćwiartki.
Krok 2:
2) Dodaj wszystkie składniki marynaty do litra wody / z wyjątkiem octu /. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 3:
3) załaduj pieprz i gotuj mieszając, 5 - 7 minut po ugotowaniu. Minutę przed gotowaniem-dodaj ocet, wymieszaj.
Krok 4:
4) Włóż paprykę do wysterylizowanych słoików, dodaj wrzącą marynatę i przykryć pokrywkami.
Krok 5:
5) natychmiast zwiń.
Krok 6:
6) Odwróć słoiki pokrywkami w dół, pod futrem, aż całkowicie ostygną. Umieść w chłodnym miejscu. Otrzymasz 6-7 0,5 l puszek.
lepiej jest wziąć soczystą, grubościenną paprykę.Czerwony lub bordowy, o tej samej dojrzałości. Jest to wygodne, gdy jeden wlewa się do słoików, a drugi skręca.Wtedy wszystko jest szybkie !
kto lubi ostrzej, do gotowej papryki można dodać czosnek i zioła podczas serwowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g