marynowane śliwki na zimę z czosnkiem
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
1.Przerywamy śliwki, usuwając liście i zgniłe owoce. Obierz również czosnek, a jeśli goździki są duże, pokrój je na pół.
2. Sterylizujemy słoiki, możesz w piekarniku, kuchence mikrofalowej, najwygodniej jest mi to zrobić na parze.
3. Rozłóż przyprawy na dnie i wlej śliwki na wierzch.
4. Gotuj marynatę i wlej słoiki do samej góry, przykryj pokrywkami i odstaw na 20 minut. Jeszcze raz powtarzamy procedurę: odcedź i zagotuj marynatę, wlej śliwki i ostrożnie przekręć pokrywki.
wszystkie nasze cudowne puste miejsca są gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Pieprz - 26 kcal/100g