marynowane śliwki na zimę z czosnkiem

zaskoczy i zachwyci gości swoim nieoczekiwanym smakiem! Śliwka według tego przepisu jest w naszej rodzinie z hukiem. W końcu można go podać do prawie każdego drugiego dania. Słodko-kwaśny o smaku czosnku, jest niesamowicie pyszny!
stefaniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 17 g
70 kcal
IG: 38 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1.Przerywamy śliwki, usuwając liście i zgniłe owoce. Obierz również czosnek, a jeśli goździki są duże, pokrój je na pół.

2. Sterylizujemy słoiki, możesz w piekarniku, kuchence mikrofalowej, najwygodniej jest mi to zrobić na parze.

3. Rozłóż przyprawy na dnie i wlej śliwki na wierzch.

4. Gotuj marynatę i wlej słoiki do samej góry, przykryj pokrywkami i odstaw na 20 minut. Jeszcze raz powtarzamy procedurę: odcedź i zagotuj marynatę, wlej śliwki i ostrożnie przekręć pokrywki.

wszystkie nasze cudowne puste miejsca są gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy