skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj paprykę, oczyść z nasion i przegród, pokrój na dowolne kawałki. Obierz czosnek. Ostra papryka jest również oczyszczona z nasion(jeśli chcesz ostrzejszego smaku, możesz zostawić nasiona). Za pomocą blendera zmiel przygotowane składniki.
2. Umyj pietruszkę, drobno posiekaj nożem, Dodaj do sosu warzywnego. Umyj pomidory, pokrój w ćwiartki.
3. Wlej ocet, olej roślinny do małego pojemnika, wlej cukier i sól. Wymieszaj marynatę.
4. W uprzednio wysterylizowanych słoikach szczelnie układamy pomidory, przesuwając warstwy dressingiem warzywnym, zalewamy marynatą. Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw do marynowania na 2-3 godziny.
5. Wkładamy półfabrykaty do szerokiej patelni i napełniamy ciepłą wodą, aby sięgała do ramion słoika. Sterylizujemy na małym ogniu przez 15 minut od momentu wrzenia (dotyczy to słoików o pojemności 0,5 litra, a jeśli objętość jest większa, zwiększamy czas, na przykład litry już 20 minut. Nawiasem mówiąc, dostałem 4 półlitrowe puszki).
6. Po sterylizacji zwijamy puszki blaszanymi pokrywkami, owijamy w Kratę, pozostawiamy na 24 godziny, po czym przenosimy do stałego miejsca przechowywania.
to jest piękno! I pyszne jak, nie oderwać się! Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g