marynowane buraki pikantne

marynowane buraki są doskonałym składnikiem różnych potraw. Możesz przygotować sałatkę z tych buraków, dodając tam świeże warzywa lub możesz użyć jako przystawki do dań mięsnych lub rybnych. I nawet na świątecznym stole danie z tak jasną, piękną przekąską będzie wyglądać wspaniale.
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 67 % 16 g
118 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 45 min

1. Buraki są dobrze umyte i, jeśli to konieczne, czyszczone szczoteczką.Przenosimy do rondla, w którym gotujemy i napełniamy zimną wodą. Lepiej jest gotować bulwy w przybliżeniu tej samej wielkości, aby wszystkie buraki były dobrze ugotowane. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa korzeniowe będą ugotowane, aż będą miękkie.
2. Umyj cebulę, obierz łuski i drobno posiekaj. Podgrzej patelnię, wlej olej słonecznikowy i dobrze smaż na złoty kolor.
3. Gdy buraki ostygną, obierz je i zetrzyj na koreańskiej marchwi. Przenieś buraki i cebulę na patelnię, sól i dodaj przyprawy, ocet i cukier. Gotuj przez 15-20 minut.
4. Gotowe buraki przenosimy do wysterylizowanych słoików i zwijamy pokrywkami. Przykryj ciepłym kocem i pozwól przekąsce ostygnąć. Następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy