gromadnik marynowany

Dowiedz się, jak pysznie marynować ryby w domu! Marynowany gromadnik idealnie pasuje do menu, w którym pojawia się przystawka ziemniaczana. Przyprawy i dużo cebuli sprawiają, że ryba jest aromatyczna i bardzo smaczna. Rozmrażanie gromadnika przed gotowaniem jest wygodne w misce z gorącą wodą, rozmrażanie jest szybkie, a ryba nie traci kształtu.
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 14 % 3 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

1. Przede wszystkim rozmrażamy gromadnik, następnie odcinamy głowy i czyścimy wnętrze, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski.

2. Obierz cebulę, pokrój w pierścienie, jeśli cebule są duże-półpierścienie. Rozłóż cebulę na rybie, wymieszaj.

3. Włóż groszek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, goździki i kolendrę do moździerza, potrzyj tłuczkiem. Dodaj miód, musztardę, sól do pikantnej mieszanki, wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj.

4. Obieramy czosnek, przepuszczamy przez prasę i dodajemy do mieszanki przypraw, mieszamy, rozprowadzamy przyprawy do ryb, wlewamy olej roślinny, dodajemy kolejny liść laurowy.

5. A teraz wszystko jeszcze raz wymieszaj, Wyślij do lodówki do marynowania przez 10 godzin, możesz na noc.

podawaj na stole z gotowanymi ziemniakami, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g

Podobne przepisy