skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim rozmrażamy gromadnik, następnie odcinamy głowy i czyścimy wnętrze, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski.
2. Obierz cebulę, pokrój w pierścienie, jeśli cebule są duże-półpierścienie. Rozłóż cebulę na rybie, wymieszaj.
3. Włóż groszek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, goździki i kolendrę do moździerza, potrzyj tłuczkiem. Dodaj miód, musztardę, sól do pikantnej mieszanki, wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj.
4. Obieramy czosnek, przepuszczamy przez prasę i dodajemy do mieszanki przypraw, mieszamy, rozprowadzamy przyprawy do ryb, wlewamy olej roślinny, dodajemy kolejny liść laurowy.
5. A teraz wszystko jeszcze raz wymieszaj, Wyślij do lodówki do marynowania przez 10 godzin, możesz na noc.
podawaj na stole z gotowanymi ziemniakami, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g