skład / składniki
metoda gotowania
1. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki. Obierz cebulę, pokrój w szerokie pierścienie. Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek na 2-3 części.
2. W uprzednio wysterylizowanych słoikach rozprowadzamy cebulę, czosnek, cukinię, kilka ziaren pieprzu, natkę pietruszki.
3. Zagotuj wodę, wlej cukinię, przykryj pokrywkami, pozostaw na 15-20 minut, po czym spuść wodę, ponownie zagotuj, wlej cukinię, ponownie pozostaw na 15-20 minut.
4. Ostatni raz spuszczamy wodę, wlewamy sól i cukier, gotujemy przez 5 minut, zalewamy cukinię solanką, dodajemy jedną tabletkę aspiryny na 1 litr, zwijamy hermetycznie.
5. Obracamy półfabrykaty do góry nogami, owijamy, zostawiamy na jeden dzień. Następnie przenosimy puszki do stałego miejsca przechowywania.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Aspiryna - 0 kcal/100g