marynowana cukinia z aspiryną

pyszne przygotowanie na zimę. Koniecznie spróbuj gotować! Marynowana cukinia z aspiryną pozostaje chrupiąca, wygląda bardzo apetycznie. Podawaj taką cukinię jako przystawkę lub dodatek do dań mięsnych, przystawek. Półfabrykaty nie muszą być sterylizowane, są doskonale przechowywane.
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
19 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

1. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki. Obierz cebulę, pokrój w szerokie pierścienie. Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek na 2-3 części.

2. W uprzednio wysterylizowanych słoikach rozprowadzamy cebulę, czosnek, cukinię, kilka ziaren pieprzu, natkę pietruszki.

3. Zagotuj wodę, wlej cukinię, przykryj pokrywkami, pozostaw na 15-20 minut, po czym spuść wodę, ponownie zagotuj, wlej cukinię, ponownie pozostaw na 15-20 minut.

4. Ostatni raz spuszczamy wodę, wlewamy sól i cukier, gotujemy przez 5 minut, zalewamy cukinię solanką, dodajemy jedną tabletkę aspiryny na 1 litr, zwijamy hermetycznie.

5. Obracamy półfabrykaty do góry nogami, owijamy, zostawiamy na jeden dzień. Następnie przenosimy puszki do stałego miejsca przechowywania.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Aspiryna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy