ogórki kiszone w słoikach z goździkami

ogórki są chrupiące i nie kwaśne. Łatwe w przygotowaniu. Bardzo smaczne ze smażonymi ziemniakami!
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
27 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj puszki. Moczyć ogórki przez kilka godzin. Koperek umyć, czosnek obrać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż koperek, czosnek, pieprz i goździki na dnie słoików. Ułóż ogórki szczelnie na wierzchu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij słoiki zimną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę ze słoika do rondla. Dodaj sól, cukier, mieszaj, aż się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Podczas gotowania dodaj kwas cytrynowy (delikatnie, piana może wzrosnąć). Zdjąć z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej solankę do słoika, przykryj. Sterylizuj na parze przez 5-7 minut. Sterylizuję w mantovarku. Słoik właśnie wchodzi i pokrywa się zamyka. Jeśli słoik jest wyższy, możesz przykryć ręcznikiem

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń słoik, odwróć go i przykryj, aż całkowicie ostygnie. Usuń do piwnicy. Po miesiącu możesz spróbować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy