sterylizowane ogórki kiszone

zawsze będą chrupiące, dobrze przechowywane ! Ogórki są konserwowane i kochane przez wielu. Istnieje wiele sposobów i przepisów, ktoś po raz pierwszy decyduje się na puste miejsca i nie wie, co wybrać. Metoda sterylizacji ma swoje zalety i wady: można używać małych słoików, co jest wygodne dla małej rodziny, ale niewygodne przy dużych ilościach. Marynata zawsze będzie przezroczysta, nie będzie mętna. Smak jest przyjemny, niewielki dodatek octu pozwala na dobre przechowywanie, ale nie wytwarza dużo kwasu.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
16 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nie wszystkie ogórki nadają się do konserw. Wybierz Młode, jędrne, jasnozielone odmiany solenia. I poddaj recyklingowi natychmiast po zakupie lub usunięciu z ogrodu. Lepiej strzelać wcześnie rano. Wybierz równe, mniej więcej tego samego rozmiaru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki umyć i pozostawić na 5-6 godzin w zimnej wodzie, zmieniając ją 2-3 razy. Więc ogórki nabiorą elastyczności, a jeśli będzie gorycz, odejdzie. Jednocześnie musisz posortować i umyć aromatyczne warzywa. Obierz czosnek, pokrój duże plasterki. Zrób cięcie marchewki. Opłucz przyprawy i liście i ułóż je w miseczkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W umytych ogórkach odcinam końce. W umytym litrowym lub 0,7 słoiku na dnie kładę liść porzeczki, wiśni, pietruszki. Rozdarty, średniej wielkości liść laurowy, 1-2 ząbki czosnku, goździki-2 sztuki, gorzka papryka - 6 groszków, ziele angielskie-3 sztuki. część parasola koperkowego i posiekana łodyga 4-5 cm. Pionowo układam ogórki, przesuwam warstwy ogórków marchewką i gałązkami parasola koperkowego. Napełnij ogórki do krawędzi, połóż małe lub pokrój na wierzch i parasol koperkowy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno przygotowuję solankę / na 1 litr wody-50 g soli, 25 g cukru/. Gotuję i natychmiast wlewam ogórki, dodaję 1 łyżeczkę bezpośrednio do słoika.L. 9% octu. Solankę wlewam na brzeg, przykrywam gotowanymi/ 5 min / pokrywkami i poddaję sterylizacji. Aby się nie poparzyć, wygodnie jest użyć uchwytu do przenoszenia gorących puszek, jak na zdjęciu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kto lubi ocet bardziej i dodaje 80-100 ml na 1 litr wody, musisz dodać ocet do solanki, po zagotowaniu solanki i natychmiast wlać do słoików, a następnie wysterylizować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sterylizacja: - umieść serwetkę na dnie garnka o odpowiednim rozmiarze, umieść słoiki, napełnij gorącą wodą na ramionach puszek. Słoiki nie powinny stykać się ze sobą ani ze ścianami patelni. Ogrzewanie jest średnie. Od momentu zagotowania wody sterylizuj słoiki 0,7 - 1 L przez 8-10 minut. Uważnie obserwuj zmianę koloru ogórka: gdy jasnozielony kolor zmieni się w oliwkowy, wyciągnij słoiki, w przeciwnym razie ryzykujesz gotowanie ogórków. Natychmiast Zakręć pokrywkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dokładnie wytrzyj skręcone słoiki, zwiń na stole, sprawdzając uszczelnienie i obracając pokrywkę, aby pozostawić do ostygnięcia. Możesz przykryć kocem, aby pożądana temperatura była dłużej utrzymywana. Możesz przechowywać w mieszkaniu, ale zawsze w ciemnym, chłodnym miejscu. Z danej ilości ogórków / wiadro 5 L / otrzymuje się 10-11 puszek 0,7 l.

gdy jest dużo małych słoików, wygodniej jest je sterylizować w piekarniku: -
napełnione słoiki luźno przykryć pokrywkami. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni, włóż słoiki i ustaw temperaturę na 120 stopni. Od momentu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,5 - 10 minut, 0,7 - 1l 15 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki, zwiń pokrywkę, odwróć i pozostaw do ostygnięcia pod kocem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy