marynowane chrupiące ogórki w słoikach

bardzo smaczne i chrupiące ogórki nie są skomplikowanym przygotowaniem. Zwijanie ogórków na zimę jest najbardziej ulubionym i powszechnym rodzajem domowych konserw. Każda gospodyni ma własne przepisy na marynowanie i marynowanie ogórków, własne sekrety. Oferuję swój ulubiony prosty i niezawodny przepis na kiszone ogórki na zimę.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
33 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak marynować chrupiące ogórki w słoikach?

moczyć ogórki przez 3-4 godziny w zimnej wodzie. Umyj, Przytnij z obu stron. Włóż przyprawy, ogórki do słoika i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 30 minut. Po upływie czasu spuść wodę do rondla, ponownie zagotuj. Wlej sól, cukier i ocet do słoików z ogórkami, zalej gorącą solanką i zwiń. Zawiń na kilka godzin, przechowuj w piwnicy lub spiżarni (dobrze przechowywane w domu).

pyszne chrupiące ogórki kiszone na zimę są gotowe! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy proces gotowania. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

Skórka ogórka, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie musi być cięta.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy