marynowany imbir na zimę

Przygotuj pikantną przekąskę i zawsze będzie pod ręką! Marynowany imbir na zimę jest bardzo prosty w przygotowaniu. Oczywiście nadal musisz spróbować znaleźć produkty do tego dania, ale w skrajnych przypadkach przepis sugeruje zastąpienie ich bardziej przystępnymi cenowo. Marynowany imbir jest zwykle podawany do dań mięsnych i rybnych, a także do tradycyjnych dań orientalnych, do których należą na przykład sushi i bułki.
Amaliya-mamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
52 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

marynowany imbir to wszechstronna przekąska. Dziś przygotujemy go według tradycyjnej receptury, ale w razie potrzeby (lub potrzeby) proponuję zastąpić rzadkie składniki podobnymi, ale dostępnymi. Nie ma to większego wpływu na smak-przekąska okazuje się wspaniała!

cóż, zacznijmy gotować:

1. Umyj i wytrzyj korzeń imbiru suchym i czystym ręcznikiem, a następnie cienko usuń z niego skórę.

2. Wlej ilość wody wskazaną w składnikach do rondla, umieść na średnim ogniu i zagotuj płyn. Kiedy się zagotuje, zanurz w nim obrany korzeń imbiru. Gotuj imbir przez 1 minutę, a następnie wrzuć zawartość patelni do durszlaka. Pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął, a korzeń imbiru połóż na warstwie ręczników papierowych, aby wyschł, delikatnie osusz nadmiar wilgoci.

3. Gdy korzeń ostygnie i wyschnie, pokrój go na cienkie płytki za pomocą specjalnego narzędzia do czyszczenia warzyw i owoców.

4. Przygotowujemy sterylny słoik, w którym marynujemy imbir. Powinna być sucha. Przenosimy do niego płytki imbiru.

5. W emaliowanym rondlu łączymy sake (wódkę), różowe wino ryżowe (winogronowe) i cukier granulowany. Umieść rondel na średnim ogniu, podgrzej płyn, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą. Wlej ocet, zagotuj mieszaninę, a następnie zdejmij patelnię z ognia.

6. Wlej talerze imbirowe do słoika gorącą marynatą, szczelnie zamknij pokrywkę i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Po kilku godzinach płytki imbirowe staną się pięknym różowym kolorem.

Usuń marynowany imbir do przechowywania na zimno. Po otwarciu słoik należy przechowywać w lodówce (nie dłużej niż 2 miesiące).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sake - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Wino ryżowe - 256   kcal/100g

Podobne przepisy