skład / składniki
metoda gotowania
marynowany imbir to wszechstronna przekąska. Dziś przygotujemy go według tradycyjnej receptury, ale w razie potrzeby (lub potrzeby) proponuję zastąpić rzadkie składniki podobnymi, ale dostępnymi. Nie ma to większego wpływu na smak-przekąska okazuje się wspaniała!
cóż, zacznijmy gotować:
1. Umyj i wytrzyj korzeń imbiru suchym i czystym ręcznikiem, a następnie cienko usuń z niego skórę.
2. Wlej ilość wody wskazaną w składnikach do rondla, umieść na średnim ogniu i zagotuj płyn. Kiedy się zagotuje, zanurz w nim obrany korzeń imbiru. Gotuj imbir przez 1 minutę, a następnie wrzuć zawartość patelni do durszlaka. Pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął, a korzeń imbiru połóż na warstwie ręczników papierowych, aby wyschł, delikatnie osusz nadmiar wilgoci.
3. Gdy korzeń ostygnie i wyschnie, pokrój go na cienkie płytki za pomocą specjalnego narzędzia do czyszczenia warzyw i owoców.
4. Przygotowujemy sterylny słoik, w którym marynujemy imbir. Powinna być sucha. Przenosimy do niego płytki imbiru.
5. W emaliowanym rondlu łączymy sake (wódkę), różowe wino ryżowe (winogronowe) i cukier granulowany. Umieść rondel na średnim ogniu, podgrzej płyn, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą. Wlej ocet, zagotuj mieszaninę, a następnie zdejmij patelnię z ognia.
6. Wlej talerze imbirowe do słoika gorącą marynatą, szczelnie zamknij pokrywkę i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Po kilku godzinach płytki imbirowe staną się pięknym różowym kolorem.
Usuń marynowany imbir do przechowywania na zimno. Po otwarciu słoik należy przechowywać w lodówce (nie dłużej niż 2 miesiące).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sake - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Wino ryżowe - 256 kcal/100g