pomidory z koperkiem i chrzanem w 3-litrowych słoikach na zimę

pyszne i bardzo apetyczne pomidory na rodzinny posiłek. Słodkie pomidory na zimę nie są trudne do przygotowania. Okazuje się, że są dość słodkie, ale jeśli chcesz jeszcze bardziej wyraźnego słodkiego smaku, możesz zwiększyć ilość cukru o kolejne 20-40 gramów.
Mila-MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
23 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

pomidory do zwijania na zimę najlepiej wybrać elastyczne, bez zewnętrznych uszkodzeń i uszkodzonych obszarów. Przejrzałe okazy mogą pęknąć podczas procesu zwijania. Ponadto pożądane jest, aby pomidory były tej samej odmiany i mniej więcej tej samej wielkości. W takim przypadku marynują się w ten sam sposób i będą miały piękny wygląd.

pomidory należy dokładnie umyć pod zimną wodą i wytrzeć ręcznikami papierowymi. Następnie weź wykałaczkę i przebij każdą podstawę łodygi - jest to konieczne, aby pomidory były równomiernie solone i nie pękały podczas nalewania ich gorącą solanką.

umyj marchewki, obierz, pokrój w plasterki lub małe kawałki. Obierz cebulę, spłucz i pokrój na takie same kawałki jak marchewka.

opłucz parasole koperkowe i liście chrzanu, a następnie zalej wrzącą wodą przez kilka minut i odcedź. Wysuszyć.

następnie musisz przygotować słoik do zszycia. Dobrze spłucz detergentem i sodą oczyszczoną. Zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Najwygodniej jest sterylizować Duże słoiki w piekarniku. Nie zapominaj również, że pokrywki również muszą być sterylne. Pokrywę należy gotować osobno w wodzie przez 3-4 minuty.

po tym, jak słoik trochę ostygnie, możesz włożyć do niego warzywa. Na dnie słoika umieść kawałki cebuli i marchwi, a także przyprawy w postaci pieprzu, goździków, małych liści laurowych, ziaren gorczycy. Następnie ostrożnie ułóż pomidory tak blisko siebie, jak to możliwe, ale bez ich marszczenia. Na wierzch umieść liście chrzanu i parasole koperkowe w słoiku.

osobno wlej czystą wodę do rondla i zagotuj. Dodaj sól i cukier. Gotuj wszystko razem przez kilka minut, aby kryształy całkowicie się rozpuściły, zakłócając proces. Pod koniec gotowania dodaj 9-procentowy ocet stołowy i zdejmij patelnię z ognia.

wlej pomidory do słoika z powstałą solanką i natychmiast zwiń.

przechowuj słoiki z pomidorami w chłodnym, ciemnym miejscu przez rok.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy