skład / składniki
metoda gotowania
pomidory do zwijania na zimę najlepiej wybrać elastyczne, bez zewnętrznych uszkodzeń i uszkodzonych obszarów. Przejrzałe okazy mogą pęknąć podczas procesu zwijania. Ponadto pożądane jest, aby pomidory były tej samej odmiany i mniej więcej tej samej wielkości. W takim przypadku marynują się w ten sam sposób i będą miały piękny wygląd.
pomidory należy dokładnie umyć pod zimną wodą i wytrzeć ręcznikami papierowymi. Następnie weź wykałaczkę i przebij każdą podstawę łodygi - jest to konieczne, aby pomidory były równomiernie solone i nie pękały podczas nalewania ich gorącą solanką.
umyj marchewki, obierz, pokrój w plasterki lub małe kawałki. Obierz cebulę, spłucz i pokrój na takie same kawałki jak marchewka.
opłucz parasole koperkowe i liście chrzanu, a następnie zalej wrzącą wodą przez kilka minut i odcedź. Wysuszyć.
następnie musisz przygotować słoik do zszycia. Dobrze spłucz detergentem i sodą oczyszczoną. Zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Najwygodniej jest sterylizować Duże słoiki w piekarniku. Nie zapominaj również, że pokrywki również muszą być sterylne. Pokrywę należy gotować osobno w wodzie przez 3-4 minuty.
po tym, jak słoik trochę ostygnie, możesz włożyć do niego warzywa. Na dnie słoika umieść kawałki cebuli i marchwi, a także przyprawy w postaci pieprzu, goździków, małych liści laurowych, ziaren gorczycy. Następnie ostrożnie ułóż pomidory tak blisko siebie, jak to możliwe, ale bez ich marszczenia. Na wierzch umieść liście chrzanu i parasole koperkowe w słoiku.
osobno wlej czystą wodę do rondla i zagotuj. Dodaj sól i cukier. Gotuj wszystko razem przez kilka minut, aby kryształy całkowicie się rozpuściły, zakłócając proces. Pod koniec gotowania dodaj 9-procentowy ocet stołowy i zdejmij patelnię z ognia.
wlej pomidory do słoika z powstałą solanką i natychmiast zwiń.
przechowuj słoiki z pomidorami w chłodnym, ciemnym miejscu przez rok.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g