marynowane pomidory czosnkowe bez sterylizacji na zimę

domowe naturalne pomidory delikatesowe! Niesamowicie smaczny zbiór najbardziej apetycznych pomidorów z brakiem octu i równowagą wszystkich składników, które z pewnością przypadną do gustu i mile zaskoczą ich smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
30 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomidory z czosnkiem bez sterylizacji na zimę?Przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do blanszowania na przemian wkładamy trzy kilogramy pomidorów do siatki i zanurzamy na jedną lub dwie minuty we wrzącej wodzie, a następnie przenosimy do rondla z zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po wyjęciu pomidorów z patelni przenosimy je na talerz i za pomocą noża ostrożnie usuwamy skórkę z każdego warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W razie potrzeby wycinamy łodygi z pomidorów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój główkę cebuli w pierścienie, jedną słodką paprykę w paski i pietruszkę do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odetnij wymaganą liczbę liści chrzanu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż kilka parasoli goździków, ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz, czosnek pokrojony w plasterki, liście chrzanu, parasole koperkowe do smaku i ostrożnie rozłóż pomidory.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj paprykę lub cebulę pokrojoną w paski do słoików z pomidorami i rozłóż parasole koperkowe na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby przygotować marynatę, dodaj trzy łyżki soli, trzy łyżki cukru do rondla z trzema litrami zimnej wody i dokładnie wymieszaj, zagotuj na kuchence.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do długotrwałego przechowywania w domu dodaj czwartą część łyżeczki kwasu cytrynowego do każdego słoika z pomidorami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowana marynata gotowana na kuchence jest ostrożnie wylewana, zaczynając od niewielkiej ilości, aż do samej góry na wysterylizowanych słoikach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Słoiki z pomidorami szczelnie zamykamy sterylnymi pokrywkami, odwracamy i sprawdzając szczelność zamykamy ciepłym kocem lub kocem i pozostawiamy do ostygnięcia na kilka godzin.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

dlaczego ludzie robią puste miejsca na zimę? Nawet ci, którzy nie mają własnego ogrodu, próbują nakręcić słoiki na przyszłość. Domowe są zawsze zdrowsze i smaczniejsze niż sklepowe. Naturalna konserwacja, brak octu, równowaga wszystkich składników, a teraz trzeba go wyrzucić zza stołu. I ukrywanie banków przed domownikami. Chcesz taki przepis na pomidory na zimę Śledź nas, nie mamy przed Tobą tajemnic!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy