marynowana kapusta z burakami na zimę bez sterylizacji

cóż, bardzo prosty kęs i konserwacja! Świetny przepis na gotowanie kapusty z burakami i pachnącym czosnkiem w marynacie, która mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i bez wątpienia spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 76 % 13 g
67 kcal
IG: 46 / 0 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną marynowaną kapustę na zimę, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój dwa i pół kilograma kapusty na dość duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój czterysta gramów marchewki na małe, dowolne kawałki kręconym nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój czterysta gramów buraków na dowolne małe kawałki za pomocą kręconego noża.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój jedną główkę czosnku na cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odetnij mały kawałek ostrej papryki i włóż do trzylitrowego słoika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż do słoika cztery suszone jagody ziela angielskiego, pięć groszków czarnego pieprzu, małą warstwę kawałków buraków i kilka talerzy czosnku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż warstwę posiekanej kapusty i marchewki do słoika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj marchewki kolejną warstwą kapusty i zmiażdż.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż warstwę kawałków buraków na wierzchu warstwy kapusty, a następnie dodaj kilka talerzy czosnku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż kolejną warstwę kapusty i marchwi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż kilka kawałków buraków i kilka talerzy czosnku na marchewce, a następnie wypełnij drugi trzylitrowy słoik w podobny sposób.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej dwa i pół litra wody do rondla i zagotuj na kuchence, a następnie wlej do niego dwanaście i pół łyżki cukru.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej do rondla pięć łyżek grubo zmielonej soli kuchennej do solenia, następnie dodaj sześć liści laurowych i mieszając wszystkie składniki, ponownie zagotuj wodę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej trzysta mililitrów 9% octu stołowego do rondla z przegotowaną wodą i wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowaną marynatę rozlewamy na samą górę słoików wypełnionych warzywami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do każdego słoika z kapustą.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Szczelnie zamknij każdy słoik pokrywkami, a następnie sprawdź szczelność i przykryj ciepłym kocem lub kocem, aż całkowicie ostygnie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich i udanych przygotowań na zimę!

marynowana kapusta na zimę bez sterylizacji w słoikach. Cóż, bardzo prosty przepis na przygotowanie i konserwację! Jasna, soczysta, chrupiąca i bardzo smaczna marynowana kapusta na zimę w małych kawałkach z burakami i pikantnym czosnkiem! Taka oryginalna przekąska nie wstydzi się postawić nawet gości na świątecznym stole! Gwarantuję, że ta marynowana wraz z burakami i pachnącym czosnkiem na długą zimę kapusta w kompaktowych kawałkach w dużych 3-litrowych słoikach stanie się Twoim ulubionym na zawsze. Nawet kapryśne i wybredne dzieci lubią taką kapustę marynowaną w ciągu jednego dnia super szybkiego gotowania bez użycia sterylizacji! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy