skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby przygotować pyszną marynowaną kapustę na zimę, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.
Krok 2:

Pokrój dwa i pół kilograma kapusty na dość duże kawałki.
Krok 3:

Pokrój czterysta gramów marchewki na małe, dowolne kawałki kręconym nożem.
Krok 4:

Pokrój czterysta gramów buraków na dowolne małe kawałki za pomocą kręconego noża.
Krok 5:

Pokrój jedną główkę czosnku na cienkie plasterki.
Krok 6:

Odetnij mały kawałek ostrej papryki i włóż do trzylitrowego słoika.
Krok 7:

Włóż do słoika cztery suszone jagody ziela angielskiego, pięć groszków czarnego pieprzu, małą warstwę kawałków buraków i kilka talerzy czosnku.
Krok 8:

Włóż warstwę posiekanej kapusty i marchewki do słoika.
Krok 9:

Przykryj marchewki kolejną warstwą kapusty i zmiażdż.
Krok 10:

Rozłóż warstwę kawałków buraków na wierzchu warstwy kapusty, a następnie dodaj kilka talerzy czosnku.
Krok 11:

Rozłóż kolejną warstwę kapusty i marchwi.
Krok 12:

Rozłóż kilka kawałków buraków i kilka talerzy czosnku na marchewce, a następnie wypełnij drugi trzylitrowy słoik w podobny sposób.
Krok 13:

Wlej dwa i pół litra wody do rondla i zagotuj na kuchence, a następnie wlej do niego dwanaście i pół łyżki cukru.
Krok 14:

Wlej do rondla pięć łyżek grubo zmielonej soli kuchennej do solenia, następnie dodaj sześć liści laurowych i mieszając wszystkie składniki, ponownie zagotuj wodę.
Krok 15:

Wlej trzysta mililitrów 9% octu stołowego do rondla z przegotowaną wodą i wymieszaj.
Krok 16:

Gotowaną marynatę rozlewamy na samą górę słoików wypełnionych warzywami.
Krok 17:

Dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do każdego słoika z kapustą.
Krok 18:

Szczelnie zamknij każdy słoik pokrywkami, a następnie sprawdź szczelność i przykryj ciepłym kocem lub kocem, aż całkowicie ostygnie.
Krok 19:

Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich i udanych przygotowań na zimę!
marynowana kapusta na zimę bez sterylizacji w słoikach. Cóż, bardzo prosty przepis na przygotowanie i konserwację! Jasna, soczysta, chrupiąca i bardzo smaczna marynowana kapusta na zimę w małych kawałkach z burakami i pikantnym czosnkiem! Taka oryginalna przekąska nie wstydzi się postawić nawet gości na świątecznym stole! Gwarantuję, że ta marynowana wraz z burakami i pachnącym czosnkiem na długą zimę kapusta w kompaktowych kawałkach w dużych 3-litrowych słoikach stanie się Twoim ulubionym na zawsze. Nawet kapryśne i wybredne dzieci lubią taką kapustę marynowaną w ciągu jednego dnia super szybkiego gotowania bez użycia sterylizacji! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g


