skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować mchy z marchewką na zimę? W sezonie grzybowym zbieraj grzyby w lesie. Do przepisu możesz użyć zakupionych lub mrożonych grzybów.
Krok 2:
Odetnij nogi (w mchu podczas gotowania stają się twarde i bez smaku), usuń wszystkie szczątki leśne (trawa, liście itp.) z czapek. Grzyby dokładnie umyj i opłucz kilka razy w czystej zimnej wodzie. Pokrój duże czapki na 2-4 części i pozostaw małe w całości, wyglądają bardzo apetycznie w słoikach!
Krok 3:
Wyślij grzyby do rondla, przykryj zimną wodą i umieść na kuchence. Po ugotowaniu usuń białą pianę, zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj mchy przez około 30-40 minut.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj marynatę. Obierz marchewki, cebulę i czosnek i umyj.
Krok 5:
Pokrój cebulę w grube pierścienie, marchewkę w cienkie plasterki i posiekaj czosnek losowo na małe kawałki.
Krok 6:
Wlej zimną wodę do małego rondla lub patelni. Wyślij marchewki i liście laurowe do wody. Dodaj sól i cukier. Ilość soli można nieznacznie zwiększyć do smaku. Doprowadź marynatę do wrzenia.
Krok 7:
Wyślij krążki cebuli i czosnek do wrzącej wody, gotuj wszystko na umiarkowanym ogniu przez około 5-10 minut. Na tym etapie możesz dodać kilka groszków czarnego pieprzu i goździków do marynaty.
Krok 8:
Złap krążki cebuli z marynaty. Cebulę można pozostawić do woli, często ją usuwam, ponieważ staje się miękka podczas gotowania. Już dał swój smak i aromat solance.
Krok 9:
Gotowe grzyby wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą.
Krok 10:
Wyślij mech do rondla z marynatą, gotuj wszystko razem przez około 5 minut, wlej ocet, przytrzymaj przez kilka sekund na kuchence. Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Umieść gorące grzyby z marynatą w słoikach i zamknij sterylnymi pokrywkami.
Krok 11:
Obróć obrabiany przedmiot do góry nogami, zawiń go ciepłym kocem lub ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Następnie umieść w wystarczająco chłodnym miejscu do długotrwałego przechowywania. Słoiki przechowuję w lodówce na dolnej półce.
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g