marynowane mchy z marchewką na zimę

doskonałe, nieporównywalnie smaczne-proste i szybkie! Jak miło jest otworzyć słoik marynowanych grzybów zimą i cieszyć się wspaniałą przekąską! Marynowane mchy doskonale uzupełniają ziemniaki, kebaby i wszelkie dania mięsne.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 60 % 3 g
22 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować mchy z marchewką na zimę? W sezonie grzybowym zbieraj grzyby w lesie. Do przepisu możesz użyć zakupionych lub mrożonych grzybów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij nogi (w mchu podczas gotowania stają się twarde i bez smaku), usuń wszystkie szczątki leśne (trawa, liście itp.) z czapek. Grzyby dokładnie umyj i opłucz kilka razy w czystej zimnej wodzie. Pokrój duże czapki na 2-4 części i pozostaw małe w całości, wyglądają bardzo apetycznie w słoikach!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij grzyby do rondla, przykryj zimną wodą i umieść na kuchence. Po ugotowaniu usuń białą pianę, zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj mchy przez około 30-40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj marynatę. Obierz marchewki, cebulę i czosnek i umyj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w grube pierścienie, marchewkę w cienkie plasterki i posiekaj czosnek losowo na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej zimną wodę do małego rondla lub patelni. Wyślij marchewki i liście laurowe do wody. Dodaj sól i cukier. Ilość soli można nieznacznie zwiększyć do smaku. Doprowadź marynatę do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij krążki cebuli i czosnek do wrzącej wody, gotuj wszystko na umiarkowanym ogniu przez około 5-10 minut. Na tym etapie możesz dodać kilka groszków czarnego pieprzu i goździków do marynaty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Złap krążki cebuli z marynaty. Cebulę można pozostawić do woli, często ją usuwam, ponieważ staje się miękka podczas gotowania. Już dał swój smak i aromat solance.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe grzyby wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij mech do rondla z marynatą, gotuj wszystko razem przez około 5 minut, wlej ocet, przytrzymaj przez kilka sekund na kuchence. Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Umieść gorące grzyby z marynatą w słoikach i zamknij sterylnymi pokrywkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obróć obrabiany przedmiot do góry nogami, zawiń go ciepłym kocem lub ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Następnie umieść w wystarczająco chłodnym miejscu do długotrwałego przechowywania. Słoiki przechowuję w lodówce na dolnej półce.

smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy