słodkie pomidory koktajlowe marynowane na zimę

jasne, najsmaczniejsze, słodko-kwaśne, na przekąskę! Słodkie pomidory koktajlowe marynowane na zimę są idealnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych lub smażonych ziemniaków. Doskonale komponują się z kebabami i innymi potrawami mięsnymi. Pięknie i elegancko wyglądają na świątecznym stole!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
28 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić słodkie pomidory koktajlowe na zimę? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Aby uzyskać jasność gotowych słoików, użyłem dwóch kolorów wiśni - żółtych i czerwonych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby określić dokładną liczbę pomidorów potrzebnych do marynowania, wlej je do pustych słoików do góry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i cebulę. Spłucz pod bieżącą zimną wodą. Umyj również gałązki kopru. Do przepisu możesz wziąć parasole koperkowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posortuj pomidory, usuń szypułki. Dobrze umyj wiśnie. W razie potrzeby wykonaj nakłucia w punktach mocowania łodygi wykałaczką. Pomoże to pomidorom pozostać nienaruszonym i nie pękać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w krążki, a czosnek w plasterki lub plastry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie umyj słoiki i pokrywki. Użyj do tego sody i miękkiej gąbki. Opłucz pojemnik kilka razy w czystej wodzie. Następnie zalej słoiki i pokrywki wrzącą wodą. Na dnie każdego słoika połóż kilka krążków cebuli, część czosnku i gałązkę koperku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wsyp do połowy pomidory koktajlowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ponownie ułóż warstwę z cebulą, czosnkiem i koperkiem. Dodaj kilka groszków czarnego pieprzu. Jeśli używasz pietruszki, dodaj ją na tym etapie gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż pomidory na samej szyi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij słoiki wrzącą wodą do góry.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj górę pokrywką i pozostaw w ten sposób na 20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odcedź słoiki do osobnej patelni lub patelni. Z dwóch puszek wyszło mi około 1 litra.woda. Dodaj sól i cukier. Do marynat używaj najbardziej zwykłej soli kamiennej bez żadnych dodatków. Umieść patelnię na kuchence. Na dużym ogniu zagotuj, gdy sól i cukier całkowicie się rozpuszczą, wlej ocet i natychmiast zdejmij marynatę z ognia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej wrzącą marynatę do słoików z pomidorami do góry. Zamknij pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami i owiń ciepłym kocem. Pozostaw w ten sposób, aż całkowicie ostygnie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Słodkie pomidory koktajlowe są gotowe! Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

smacznego!

Jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy