skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić słodkie pomidory koktajlowe na zimę? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Aby uzyskać jasność gotowych słoików, użyłem dwóch kolorów wiśni - żółtych i czerwonych.
Krok 2:
Aby określić dokładną liczbę pomidorów potrzebnych do marynowania, wlej je do pustych słoików do góry.
Krok 3:
Obierz czosnek i cebulę. Spłucz pod bieżącą zimną wodą. Umyj również gałązki kopru. Do przepisu możesz wziąć parasole koperkowe.
Krok 4:
Posortuj pomidory, usuń szypułki. Dobrze umyj wiśnie. W razie potrzeby wykonaj nakłucia w punktach mocowania łodygi wykałaczką. Pomoże to pomidorom pozostać nienaruszonym i nie pękać.
Krok 5:
Pokrój cebulę w krążki, a czosnek w plasterki lub plastry.
Krok 6:
Dokładnie umyj słoiki i pokrywki. Użyj do tego sody i miękkiej gąbki. Opłucz pojemnik kilka razy w czystej wodzie. Następnie zalej słoiki i pokrywki wrzącą wodą. Na dnie każdego słoika połóż kilka krążków cebuli, część czosnku i gałązkę koperku.
Krok 7:
Wsyp do połowy pomidory koktajlowe.
Krok 8:
Następnie ponownie ułóż warstwę z cebulą, czosnkiem i koperkiem. Dodaj kilka groszków czarnego pieprzu. Jeśli używasz pietruszki, dodaj ją na tym etapie gotowania.
Krok 9:
Ułóż pomidory na samej szyi.
Krok 10:
Napełnij słoiki wrzącą wodą do góry.
Krok 11:
Przykryj górę pokrywką i pozostaw w ten sposób na 20 minut.
Krok 12:
Odcedź słoiki do osobnej patelni lub patelni. Z dwóch puszek wyszło mi około 1 litra.woda. Dodaj sól i cukier. Do marynat używaj najbardziej zwykłej soli kamiennej bez żadnych dodatków. Umieść patelnię na kuchence. Na dużym ogniu zagotuj, gdy sól i cukier całkowicie się rozpuszczą, wlej ocet i natychmiast zdejmij marynatę z ognia.
Krok 13:
Wlej wrzącą marynatę do słoików z pomidorami do góry. Zamknij pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami i owiń ciepłym kocem. Pozostaw w ten sposób, aż całkowicie ostygnie.
Krok 14:
Słodkie pomidory koktajlowe są gotowe! Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.
smacznego!
Jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g