pyszna marynowana kapusta na zimę z octem-przygotowanie

nie zapomnij przygotować kapusty na zimę! Bardzo smaczne! Mój mąż i ja uwielbiamy chrupać kapustę, zwłaszcza gdy za oknem są zaspy śnieżne, a na stole mamy gorące ziemniaki w mundurach! Przytulne i ciepłe, a dusza jest tak dobra) jednym słowem-gotuj kapustę, przepis sprawdzony przez lata!
olma7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 8 g
34 kcal
IG: 88 / 0 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 40 min

obierz czosnek, rozłóż goździki na dnie czystego słoika, uzupełnij liśćmi laurowymi i ziarnami czarnego pieprzu.

szynkujemy kapustę. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj. Łączymy warzywa w jednej misce, mieszamy, lekko potrząsamy rękami i przenosimy do słoika.

wlej sól i cukier na wierzch, bardzo ostrożnie wlej wrzącą wodę (do góry) i esencję octową, zwiń pokrywki, zawiń w ciepły koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a mianowicie na jeden dzień.

przechowujemy w piwnicy. Kapusta jest doskonale przechowywana, a zimą zachwyci cię swoim smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy