pyszna marynowana kapusta na zimę z octem-przygotowanie
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
obierz czosnek, rozłóż goździki na dnie czystego słoika, uzupełnij liśćmi laurowymi i ziarnami czarnego pieprzu.
szynkujemy kapustę. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj. Łączymy warzywa w jednej misce, mieszamy, lekko potrząsamy rękami i przenosimy do słoika.
wlej sól i cukier na wierzch, bardzo ostrożnie wlej wrzącą wodę (do góry) i esencję octową, zwiń pokrywki, zawiń w ciepły koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a mianowicie na jeden dzień.
przechowujemy w piwnicy. Kapusta jest doskonale przechowywana, a zimą zachwyci cię swoim smakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g