marynowana śliwka z czosnkiem na zimę

niezwykła pikantna Śliwkowa przekąska na zimę! Ze śliwek z reguły przygotowuje się dżem, dżem, dżemy i galaretki, czyli słodkie półfabrykaty, ale taki półfabrykat jak marynowana śliwka nie jest zbyt popularny. Ale tym mniej niektóre gospodynie domowe robią taką przekąskę na zimę i istnieje kilka różnych przepisów na marynowanie śliwek. Taka przystawka ze śliwek z czosnkiem doskonale uzupełni dania mięsne z dodatkami, może być również podawana jako przekąska do napojów alkoholowych. Okazuje się, że jest dość pikantny i ostry w smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
30 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania. Śliwkę można wziąć dowolnej odmiany, najważniejsze jest to, że owoce są gęste i nie przejrzałe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj składniki do przygotowania. Śliwkę można wziąć dowolnej odmiany, najważniejsze jest to, że owoce są gęste i nie przejrzałe. Każda śliwka jest cięta, jakby cięta na dwie połówki, ale nie docieramy nożem do końca, aby jagoda się zamknęła. Ostrożnie usuń kość. Zamiast kości do każdej śliwki wkładamy ząbek czosnku. Zamknij jagodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lepiej jest wziąć czosnek do tego przedmiotu z małymi goździkami, aby cały goździk zmieścił się w śliwce. Jeśli śliwki są małe, ząbki czosnku można pokroić na kawałki. Obierz czosnek z łuski, Usuń i wyczyść goździki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj słoiki z wyprzedzeniem. Należy je umyć zimną wodą i roztworem sody, wysterylizować w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej, w dowolny wygodny i sprawdzony sposób. Pokrywki do słoików są również gotowane. Lepiej jest wziąć małe słoiki na marynowane śliwki, aby po otwarciu słoika zawartość została szybko zjedzona. Przygotowujemy marynatę. Wlej przefiltrowaną wodę do rondla, dodaj cukier i sól, wymieszaj, zagotuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na dnie każdego słoika kładziemy dwa groszki ziela angielskiego i goździki. Na wierzchu szczelnie kładziemy śliwkę nadziewaną czosnkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej śliwkę do słoików wrzącą marynatą. Pokrywamy słoiki pokrywkami, zostawiamy je w spokoju na 30 minut. Następnie wlej marynatę do rondla, ponownie zagotuj. I ponownie wlej marynatę do śliwek w słoikach. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. owinąć słoiki ciepłym materiałem, pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie przechowujemy do zimy w chłodnej spiżarni lub przechowujemy w temperaturze pokojowej, taka śliwka nie psuje się przez długi czas. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy