marynowane arbuzy w słoikach na zimę

marynowane arbuzy w słoikach pozwolą Ci zapamiętać lato. Marynowane arbuzy w słoikach na zimę są kochane przez wielu. Ktoś marynuje arbuzy z lavrushką, selerem, czosnkiem, octem. Robię słodką marynatę, więc wolę brać goździki, liście laurowe, ziarna pieprzu z przypraw. Słodka marynata daje bardzo smaczne plasterki arbuza, samą marynatę można również pić, zwłaszcza że jest dość miękka ze względu na użycie kwasu cytrynowego. Takie marynowane arbuzy można podawać na deser lub jako przekąskę.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
15 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować arbuzy z kwasem cytrynowym w słoikach na zimę? Aby przygotować marynowane arbuzy w słoikach na zimę, weź świeży, elastyczny, nie dojrzewający arbuz, sól, cukier, kwas cytrynowy i przyprawy według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sterylizuj litrowe słoiki - są wygodniejsze do spożycia, aby można je było zjeść od razu. Sterylizuję słoiki w kuchence mikrofalowej-moje, wlewam trochę wody-dosłownie łyżki 3-i ustawiam na maksymalną moc na 3 minuty dla 1 słoika. Następnie wlewam wodę i pozwalam słoikom wyschnąć, są gorące i dzieje się to szybko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Arbuzy kroimy razem ze skórką na małe kawałki, a miąższ lepiej jest wziąć obok Skórki, zachowa bardziej elastyczność i integralność. Jeśli to możliwe, usuń kości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść przyprawy na dnie słoików, napełnij słoiki kawałkami arbuza tak mocno, jak to możliwe, ale nie naciskaj, aby nie wycisnąć soku z arbuza. Po napełnieniu wrzącą wodą miąższ nadal będzie się zagęszczał i zmniejszał, uwalniając więcej miejsca między kawałkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę i zalej arbuzy przykryte sterylnymi pokrywkami przez 3-5 minut. Następnie spuść wodę i ponownie zagotuj. Ponownie napełnij i przytrzymaj przez 3-5 minut pod pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sól, cukier, kwas cytrynowy do rondla. Odcedź słoiki i zagotuj powstałą marynatę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej arbuzy do słoików wrzącą marynatą i natychmiast mocno Zakręć pokrywki. Wyślij pod futro, aż konserwy całkowicie ostygną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przechowuj marynowane arbuzy w słoikach na zimę w normalnych warunkach.

marynowane arbuzy to przyjemna i smaczna uczta.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy