skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować arbuzy z kwasem cytrynowym w słoikach na zimę? Aby przygotować marynowane arbuzy w słoikach na zimę, weź świeży, elastyczny, nie dojrzewający arbuz, sól, cukier, kwas cytrynowy i przyprawy według własnego gustu.
Krok 2:
Sterylizuj litrowe słoiki - są wygodniejsze do spożycia, aby można je było zjeść od razu. Sterylizuję słoiki w kuchence mikrofalowej-moje, wlewam trochę wody-dosłownie łyżki 3-i ustawiam na maksymalną moc na 3 minuty dla 1 słoika. Następnie wlewam wodę i pozwalam słoikom wyschnąć, są gorące i dzieje się to szybko.
Krok 3:
Arbuzy kroimy razem ze skórką na małe kawałki, a miąższ lepiej jest wziąć obok Skórki, zachowa bardziej elastyczność i integralność. Jeśli to możliwe, usuń kości.
Krok 4:
Umieść przyprawy na dnie słoików, napełnij słoiki kawałkami arbuza tak mocno, jak to możliwe, ale nie naciskaj, aby nie wycisnąć soku z arbuza. Po napełnieniu wrzącą wodą miąższ nadal będzie się zagęszczał i zmniejszał, uwalniając więcej miejsca między kawałkami.
Krok 5:
Zagotuj wodę i zalej arbuzy przykryte sterylnymi pokrywkami przez 3-5 minut. Następnie spuść wodę i ponownie zagotuj. Ponownie napełnij i przytrzymaj przez 3-5 minut pod pokrywką.
Krok 6:
Wlej sól, cukier, kwas cytrynowy do rondla. Odcedź słoiki i zagotuj powstałą marynatę.
Krok 7:
Wlej arbuzy do słoików wrzącą marynatą i natychmiast mocno Zakręć pokrywki. Wyślij pod futro, aż konserwy całkowicie ostygną.
Krok 8:
Przechowuj marynowane arbuzy w słoikach na zimę w normalnych warunkach.
marynowane arbuzy to przyjemna i smaczna uczta.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g