skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować pomidory koktajlowe na zimę bez sterylizacji? Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Najpierw zajmij się pomidorami. Do przepisu używaj gęstych pomidorów bez oczywistych wad i oznak uszkodzeń. Użyłem dwóch rodzajów wiśni, czerwonych i żółtych.
Krok 2:
Aby poznać dokładną liczbę pomidorów potrzebnych do marynowania, napełnij nimi puste słoiki do góry.
Krok 3:
Następnie usuń szypułki z wiśni. Dokładnie umyj pomidory w zimnej wodzie.
Krok 4:
Obierz czosnek. Opłucz zieleninę bazylii, tymianek i czosnek pod bieżącą wodą.
Krok 5:
Przed rozpoczęciem głównego gotowania sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób: w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. W sterylnych słoikach połóż bazylię i tymianek na dnie. W razie potrzeby możesz dodać małe parasole koperkowe i pietruszkę.
Krok 6:
Napełnij słoiki pomidorami do połowy.
Krok 7:
Następnie wyślij czosnek do słoików (jego ilość można zwiększyć lub zmniejszyć).
Krok 8:
Zgłoś pozostałe pomidory do góry. Zalej słoiki wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw do zaparzenia na 10 minut.
Krok 9:
Następnie spuść wodę ze słoików najpierw do miarki (aby poznać dokładną ilość płynu), a następnie do czystej patelni. Dodaj sól, cukier na 1 litr wody 1 łyżka soli i 3 łyżki cukru. Dodaj ziarna pieprzu i wyślij patelnię do pieca. Doprowadź do wrzenia przy silnym płomieniu, a następnie zmniejsz ogień do umiarkowanego. Gotuj marynatę przez 2 minuty, wlej ocet i wyjmij patelnię z pieca.
Krok 10:
Zalej pomidory koktajlowe wrzącą marynatą. Zamknij słoiki pokrywkami za pomocą klucza do zszywania. Pozostaw pomidory pod ciepłym kocem u góry do dołu, aż całkowicie ostygną.
Krok 11:
Umieść gotowe słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu do długotrwałego przechowywania.
Krok 12:
Wiśnie są niesamowicie smaczne i aromatyczne, koniecznie spróbuj!
zestaw pachnących ziół może być dowolny. Do słoików można dodać natkę pietruszki, oregano lub koperek.
im bardziej zróżnicowany zestaw zieleni, tym bogatsza i smaczniejsza jest solanka i pomidory.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
przed włożeniem całych pomidorów do słoików przebij je w kilku miejscach wykałaczką. Następnie podczas nalewania gorącej solanki skóra nie pęknie.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g