pomidory koktajlowe na zimę bez sterylizacji marynowane

jasna i pyszna przekąska na każdym świątecznym stole! Marynowane pomidory koktajlowe na zimę bez sterylizacji są idealnym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Świetnie komponują się z daniami mięsnymi i ziemniakami. Kolorowe, przepyszne i niesamowicie pyszne!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
20 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować pomidory koktajlowe na zimę bez sterylizacji? Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Najpierw zajmij się pomidorami. Do przepisu używaj gęstych pomidorów bez oczywistych wad i oznak uszkodzeń. Użyłem dwóch rodzajów wiśni, czerwonych i żółtych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby poznać dokładną liczbę pomidorów potrzebnych do marynowania, napełnij nimi puste słoiki do góry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie usuń szypułki z wiśni. Dokładnie umyj pomidory w zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek. Opłucz zieleninę bazylii, tymianek i czosnek pod bieżącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przed rozpoczęciem głównego gotowania sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób: w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. W sterylnych słoikach połóż bazylię i tymianek na dnie. W razie potrzeby możesz dodać małe parasole koperkowe i pietruszkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij słoiki pomidorami do połowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wyślij czosnek do słoików (jego ilość można zwiększyć lub zmniejszyć).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zgłoś pozostałe pomidory do góry. Zalej słoiki wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw do zaparzenia na 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie spuść wodę ze słoików najpierw do miarki (aby poznać dokładną ilość płynu), a następnie do czystej patelni. Dodaj sól, cukier na 1 litr wody 1 łyżka soli i 3 łyżki cukru. Dodaj ziarna pieprzu i wyślij patelnię do pieca. Doprowadź do wrzenia przy silnym płomieniu, a następnie zmniejsz ogień do umiarkowanego. Gotuj marynatę przez 2 minuty, wlej ocet i wyjmij patelnię z pieca.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zalej pomidory koktajlowe wrzącą marynatą. Zamknij słoiki pokrywkami za pomocą klucza do zszywania. Pozostaw pomidory pod ciepłym kocem u góry do dołu, aż całkowicie ostygną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść gotowe słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu do długotrwałego przechowywania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wiśnie są niesamowicie smaczne i aromatyczne, koniecznie spróbuj!

zestaw pachnących ziół może być dowolny. Do słoików można dodać natkę pietruszki, oregano lub koperek. 

im bardziej zróżnicowany zestaw zieleni, tym bogatsza i smaczniejsza jest solanka i pomidory. 

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

przed włożeniem całych pomidorów do słoików przebij je w kilku miejscach wykałaczką. Następnie podczas nalewania gorącej solanki skóra nie pęknie.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy