skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić marynowane śliwki bez sterylizacji na zimę? Śliwki umyć, usunąć" ogonki & quot;.
Krok 2:
Nakłuj każdą śliwkę drewnianym patyczkiem
Krok 3:
W każdym wysterylizowanym słoiku na dnie umieść przyprawy: trzy goździki, dwa lub trzy groszki czarnego i ziela angielskiego, kilka liści laurowych i napełnij śliwką & quot; na wieszaku"
Krok 4:
Zalać wrzącą wodą, przykryć przegotowanymi pokrywkami, odstawić na 15 minut
Krok 5:
Przygotuj marynatę: odcedź ze śliwek, dodaj sól, cukier i ocet i zagotuj
Krok 6:
Zalej wrzącą marynatą i natychmiast zwiń słoiki.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g