marynowane mchy na zimę

najbardziej niesamowita i pyszna przekąska z mchu! Uzupełnij swoją skarbonkę półfabrykatów na zimę wspaniałym przepisem na marynowane mojowiczki! Gotowanie grzybów według tego przepisu jest bardzo proste i łatwe, a wynik jest doskonały!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 1 g
13 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować mchy na zimę? Przede wszystkim zbieraj grzyby w jesiennym lesie lub kup je na rynku. Do przepisu lepiej użyć świeżych grzybów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grzyby posortuj, wyrzuć złe i robaki. Usuń śmieci leśne, suchą trawę, liście i tak dalej. Odetnij nogi mchów, zostaw tylko czapki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie, ale delikatnie opłucz każdą czapkę grzyba. Pokrój duże mchy na pół lub na cztery części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij grzyby do rondla, przykryj zimną wodą i umieść na kuchence.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na maksymalnym ogniu zagotuj wodę, usuń powstałą białą pianę, zmniejsz ogień do nieco poniżej średniej i gotuj mchy przez 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć grzyby do durszlaka, opłucz je pod bieżącą zimną wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier, goździki, ziarna pieprzu i liść laurowy. Wyślij patelnię do pieca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po ugotowaniu marynaty dodaj mchy, po ponownym ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do średniej i gotuj grzyby w marynacie przez około 10 minut. Na minutę przed końcem gotowania wlej ocet.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze umyj słoiki i pokrywki produktem, a następnie spłucz kilka razy czystą zimną wodą. Sterylizuj pojemnik w dowolny dostępny i wygodny sposób. Można to zrobić w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Włóż gotowe mchy z marynatą do wciąż gorących słoików i zamknij pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami, zawiń go ciepłym kocem lub ręcznikiem, pozostaw w ten sposób w temperaturze pokojowej, aż ostygnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń puste miejsce z grzybami w dowolnym chłodnym, ciemnym miejscu w celu długotrwałego przechowywania. Słoiki przechowuję w lodówce na dolnej półce.

Ach, jak pyszne są marynowane mchy z gotowanymi ziemniakami i świeżymi ziołami!

doskonale uzupełnią Twoje świąteczne menu i będą idealne na ucztę lub rodzinne spotkania.

koniecznie spróbuj tego rodzaju przysmaku!

smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy