skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Pomidory można marynować w dowolnym stopniu dojrzałości (czerwone, brązowe lub zielone), najważniejsze jest to, że warzywa są całe i nie zepsute. Na litrowy słoik musisz wziąć owoce o małych rozmiarach i gęstej skórze.
Krok 2:
Dokładnie umyj pomidory, w miejscu mocowania łodygi w każdym owocu przekłuj wykałaczką, aby skórka nie pękła podczas nalewania wrzącej wody. Obierz cebulę z łuski i pokrój w półpierścienie. Obierz czosnek z folii i pokrój na duże kawałki.
Krok 3:
Zioła do marynowania: liście czarnej porzeczki, wiśni, gałązki pietruszki i kopru dokładnie umyj i wysusz.
Krok 4:
Z góry musisz wysterylizować puszki do przedmiotu obrabianego. Umyj puszki roztworem sody i sterylizuj w jeden z wygodnych sposobów. Lubię tę procedurę przeprowadzać za pomocą ogrzewania w piekarniku, w dość krótkim czasie uzyskuje się wiele sterylnych puszek. Stawiamy słoiki mokre na grillu szyjką w dół, włączamy temperaturę 150 stopni i trzymamy słoiki o pojemności 1 litra przez 15 minut. Metalowe pokrywki można również wysterylizować w piekarniku.
Krok 5:
Połóż warzywa na dnie słoika, dodaj kilka kawałków czosnku i cebuli. Rozłóż pomidory na wierzchu, warzywa należy mocno ułożyć. Napełniamy słoiki pomidorami do wieszaków. Zagotuj wodę w czajniku lub innym naczyniu. Wlej wrzącą wodę do słoika z pomidorami, wlej gorącą wodę cienkim strumieniem i spróbuj dostać się do środka, aby szkło nie pękło z wrzącej wody. Pokrywamy słoiki z pomidorami, czyścimy pokrywkami i odstawiamy na 10-15 minut.
Krok 6:
. Następnie wlej wodę ze słoików do emaliowanej patelni. Dodaj cukier, sól, liść laurowy, zagotuj mieszając łyżką, aby luźne całkowicie się rozpuściły. Gdy marynata się zagotuje, wlej ocet stołowy, pozwól mu ponownie się zagotować i wyłącz ogień.
Krok 7:
Wlej pomidory do słoików wrzącą marynatą. Zwijamy słoiki pokrywkami, odwracamy do góry nogami i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na noc, aż całkowicie ostygną. Usuwamy półfabrykaty do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g