skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować grzyby na zimę? Zbieraj grzyby w lesie. W przepisie marynowałem jesienne grzyby miodowe-są to te, które są jasnobrązowe i mają małe łuski na czapkach.
Krok 2:
Ostrożnie posortuj grzyby miodowe, usuń resztki lasu, resztki ziemi, liście i trawę. Umyj grzyby bardzo dobrze w czystej zimnej wodzie, a następnie spłucz.
Krok 3:
Wyślij grzyby miodowe na patelnię, zalej zimną wodą i umieść na dużym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, pojawi się biała piana, usuń ją dużą łyżką. Zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj przez około pół godziny.
Krok 4:
Wrzuć grzyby do durszlaka, spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 5:
Obierz cebulę i czosnek. Pokrój ząbki czosnku na dwie lub cztery części. Wlej wodę do dużego rondla, dodaj grzyby. Dodaj także czosnek, liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu i cebulę.
Krok 6:
Umieść patelnię na kuchence. Dodaj sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień do minimum i gotować grzyby przez kolejne 10-15 minut. Na koniec wlej ocet i pozostaw na kuchence na kilka sekund. Wyjmij żarówkę, nie będzie już potrzebna. Cebula już dała swój smak i aromat marynacie.
Krok 7:
Ułóż grzyby miodowe w wcześniej wysterylizowanych słoikach i zalej marynatą. Zamknij słoiki sterylnymi pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami, zawiń go ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie.
Krok 8:
Gotowe! Usuń grzyby miodowe w chłodne miejsce do długotrwałego przechowywania.
małe grzyby z grubą nogą są dobre do marynowania. Te, które są większe, lepiej używać do smażenia (bardzo smaczne grzyby uzyskuje się zgodnie z przepisem, do którego link
tu
) lub zrób z nich kawior.
Ilość pieprzu, goździków i czosnku można nieco dostosować do własnych upodobań.
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g