marynowane grzyby miodowe na zimę w słoikach po prostu

niesamowicie pyszne, niedrogie, łatwe, na przekąskę i przekąskę! Marynowane grzyby miodowe na zimę w słoikach są bardzo łatwe do przygotowania. To wyjątkowa zimna przekąska, która pasuje dosłownie do wszystkiego: gotowanych ziemniaków, kebabów i nie tylko. Dodaj je do sałatek lub podawaj osobno.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
16 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować grzyby na zimę? Zbieraj grzyby w lesie. W przepisie marynowałem jesienne grzyby miodowe-są to te, które są jasnobrązowe i mają małe łuski na czapkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie posortuj grzyby miodowe, usuń resztki lasu, resztki ziemi, liście i trawę. Umyj grzyby bardzo dobrze w czystej zimnej wodzie, a następnie spłucz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij grzyby miodowe na patelnię, zalej zimną wodą i umieść na dużym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, pojawi się biała piana, usuń ją dużą łyżką. Zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj przez około pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć grzyby do durszlaka, spłucz pod bieżącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i czosnek. Pokrój ząbki czosnku na dwie lub cztery części. Wlej wodę do dużego rondla, dodaj grzyby. Dodaj także czosnek, liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu i cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię na kuchence. Dodaj sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień do minimum i gotować grzyby przez kolejne 10-15 minut. Na koniec wlej ocet i pozostaw na kuchence na kilka sekund. Wyjmij żarówkę, nie będzie już potrzebna. Cebula już dała swój smak i aromat marynacie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż grzyby miodowe w wcześniej wysterylizowanych słoikach i zalej marynatą. Zamknij słoiki sterylnymi pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami, zawiń go ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe! Usuń grzyby miodowe w chłodne miejsce do długotrwałego przechowywania.

małe grzyby z grubą nogą są dobre do marynowania. Te, które są większe, lepiej używać do smażenia (bardzo smaczne grzyby uzyskuje się zgodnie z przepisem, do którego link tu ) lub zrób z nich kawior. 

Ilość pieprzu, goździków i czosnku można nieco dostosować do własnych upodobań.

smacznego! 

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.




kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy