Nadziewane marynowane bakłażany

niezwykły przepis na gotowanie bakłażana jest zdecydowanie wart zapamiętania!
tusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
24 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 45 min

aby przygotować nadziewane marynowane bakłażany, opłucz bakłażana, kilkakrotnie nakłuj widelcem, wykonaj wzdłużne nacięcie w każdym bakłażanie i ugotuj je w wodzie. Następnie połóż ugotowane bakłażany na stole. Przykryj bakłażana deską do prasowania, aby woda i gorycz bakłażana spłynęły.
gotuj mięso mielone. Na początek zagotuj korzeń pietruszki i selera, posiekaj marchewki i zioła. Obierz gorzką czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Następnie pokrój je drobno i drobno. Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj sól i ponownie dokładnie wymieszaj.
Faszeruj bakłażany tą mieszanką warzyw i włóż je do emaliowanego naczynia ciasno do siebie, na przemian dodając pachnące warzywa i ocet. Przykryj to wszystko pokrywką, na której umieścisz coś ciężkiego. Bakłażany będą gotowe za tydzień i będą musiały być przechowywane w chłodnym miejscu.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy