skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować nadziewane marynowane bakłażany, opłucz bakłażana, kilkakrotnie nakłuj widelcem, wykonaj wzdłużne nacięcie w każdym bakłażanie i ugotuj je w wodzie. Następnie połóż ugotowane bakłażany na stole. Przykryj bakłażana deską do prasowania, aby woda i gorycz bakłażana spłynęły.
gotuj mięso mielone. Na początek zagotuj korzeń pietruszki i selera, posiekaj marchewki i zioła. Obierz gorzką czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Następnie pokrój je drobno i drobno. Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj sól i ponownie dokładnie wymieszaj.
Faszeruj bakłażany tą mieszanką warzyw i włóż je do emaliowanego naczynia ciasno do siebie, na przemian dodając pachnące warzywa i ocet. Przykryj to wszystko pokrywką, na której umieścisz coś ciężkiego. Bakłażany będą gotowe za tydzień i będą musiały być przechowywane w chłodnym miejscu.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g