skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować czosnek goździkami na zimę? Lepiej jest wziąć młody czosnek, ale możesz go również wziąć ze świeżych zbiorów. Jeśli kupisz, weź czosnek z resztkami korzeni. Ta mądrość mi podpowiadała-taki czosnek nie zmieni koloru na niebieski i zielony, jak chiński czosnek /można go odróżnić po ciętych korzeniach/.
Krok 2:
Przygotuj produkty do marynaty. Wybierz marynatę z dwóch opcji, które wolisz. Oboje je lubię. Weź ocet 9%. Cukier jest tutaj używany jako wzmacniacz smaku, więc nie radzę go usuwać. Nie bierz soli jodowanej - zwykłej kuchni, najlepiej dużej.
Krok 3:
Obierz czosnek i dobrze spłucz w chłodnej wodzie. Odetnij zielonkawe krawędzie i uszkodzenia bez żalu. Wypłucz również wszystkie aromatyczne warzywa.
Krok 4:
Przygotuj szklane słoiki. Opłucz je sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, umieść metalowe pokrywki obok siebie. Włącz piekarnik na 150 stopni. Po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,5 l-10 minut, 1l-15 minut. Dla mnie ta metoda sterylizacji jest najwygodniejsza, używam jej od wielu lat, nie zawiodłem.
Krok 5:
Do tego przedmiotu wygodnie jest używać słoików o pojemności 250 ml.na dnie każdego z nich połóż liść porzeczki, koperek, a następnie czosnek. Między warstwami czosnku ułóż pierścienie pieprzu, więcej zieleni i koperek na wierzchu. Zalej słoiki przelewowe wrzącą wodą. Przykryj je sterylnymi pokrywkami i odstaw na 5-7 minut, a następnie spuść wodę ze słoików na patelnię.
Krok 6:
Przygotuj marynatę. Dodaj 0,5 szklanki wrzącej wody do odsączonej wody, włóż pieprz, goździki, lavrushkę i gotuj na kuchence. Dodaj sól i cukier do wrzącej wody, gotuj przez 2-3 minuty i dodaj 9% octu, w ilości 1 łyżki. L na słoik, pod koniec wrzenia. /Możesz wlać ocet bezpośrednio do słoika/.
Krok 7:
Natychmiast wlej gotującą się marynatę do słoików z przelewem i przekręć pokrywki. Zdarza się, że marynata gotuje się i prawie jej brakuje, w tym przypadku wystarczy dodać wrzącą wodę. Sprawdź uszczelnienie pokrywek, tocząc słoiki po stole.
Krok 8:
Przetrzyj słoiki do czysta, odwróć je na pokrywkę, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia pod "futrem". Przechowuj w lodówce, będą gotowe za miesiąc. Mam 3 puszki po 250 ml, ale zależy to od wielkości ząbków czosnku. Podczas fotografowania użyłem marynaty opcja-1. W smaku czosnek wydawał się ostrzejszy i bardziej energiczny niż w wersji - 2 / ten przypominał czosnek z solonych grzybów/.
czasami nie chcę obierać czosnku lub konieczne jest przygotowanie większej objętości, a następnie używam następującego przepisu: - obieram głowy do pierwszego liścia, odcinam łodygę i korzenie. Dobrze spłukuję, zalewam wrzącą wodą przez 10 minut w misce i natychmiast schładzam zimną wodą, układam w słoikach. Przesuwam warstwy z ziołami, pieprzem i zalewam gorącą marynatą / na 1l wody - 50g soli, 50g cukru, przypraw, 3 Laury, gotuję przez 3-4 minuty, dodaję 100g 9% octu / przekręcam i schładzam pod "futrem". Liczba i rozmiar główek czosnku zależy od wielkości słoików.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g