marynowana śliwka wiśniowa
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
nikogo nie zaskoczysz marynowanymi pomidorami lub grzybami, ale marynowana śliwka wiśniowa będzie dla nich dobrą konkurencją, a ponadto zachwyci Ciebie i twoją rodzinę.
przepis jest bardzo prosty, więc zarówno profesjonalne gospodynie domowe, jak i początkujący mogą sobie z nim poradzić.
przede wszystkim dobrze wypłucz śliwkę wiśniową i pozostaw na chwilę do wyschnięcia.
następnie zalej słoik wrzącą wodą, włóż do niego przygotowane przyprawy, śliwkę wiśniową i czosnek i ponownie zalej wrzącą wodą, ale tym razem spuść wodę ze słoika nie do zlewu, ale do rondla (najlepiej emaliowanego), będzie to "puste miejsce" na marynatę.
dodaj cukier i sól do rondla, zagotuj i wlej kęs (jeśli to konieczne, osobiście lubię kwaśniej, więc dodaję trochę więcej). Wlej marynatę do słoika i przekręć.
wszystko, rozważ marynowaną śliwkę wiśniową gotową, pozostaje dać jej trochę czasu.
przepis jest bardzo prosty, więc zarówno profesjonalne gospodynie domowe, jak i początkujący mogą sobie z nim poradzić.
przede wszystkim dobrze wypłucz śliwkę wiśniową i pozostaw na chwilę do wyschnięcia.
następnie zalej słoik wrzącą wodą, włóż do niego przygotowane przyprawy, śliwkę wiśniową i czosnek i ponownie zalej wrzącą wodą, ale tym razem spuść wodę ze słoika nie do zlewu, ale do rondla (najlepiej emaliowanego), będzie to "puste miejsce" na marynatę.
dodaj cukier i sól do rondla, zagotuj i wlej kęs (jeśli to konieczne, osobiście lubię kwaśniej, więc dodaję trochę więcej). Wlej marynatę do słoika i przekręć.
wszystko, rozważ marynowaną śliwkę wiśniową gotową, pozostaje dać jej trochę czasu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 27 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g