skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj bakłażany, pokrój w dużą kostkę, włóż do miski, posyp solą, pozostaw na pół godziny.
2. Wlej wodę do rondla, wlej cukier i sól, dodaj olej słonecznikowy, Wyślij do ognia, zagotuj.
3. Bakłażany układamy w durszlaku i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, aby zmyć sól, po czym przenosimy je na patelnię i gotujemy przez 5 minut.
4. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na półpierścienie, czosnek na talerze, Wyślij do marynaty po bakłażanie, wlej ocet, gotuj przez kolejną minutę.
5. Wlej szczyptę nasion kopru do czystych słoików, dwa liście laurowe, ziarna pieprzu i goździki, rozłóż bakłażany i zalej marynatą, Zamknij nylonowymi pokrywkami, ostudź do temperatury pokojowej i wyślij do lodówki. Po trzech godzinach przekąska jest gotowa.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g