marynowane bakłażany jak grzyby

Po prostu pyszna przekąska z bakłażana! Marynowane bakłażany smakują jak grzyby, odlatują ze stołu z prędkością dźwięku! Danie jest pikantne, a jednocześnie bardzo proste. Taką przekąskę można przygotować na zimę, w tym celu napełnione słoiki należy szczelnie przykręcić, odwrócić do góry nogami, owinąć w kratę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Takie puste miejsca są przechowywane w piwnicy. Z tej ilości składników uzyskuje się dwa litrowe słoiki.
katenokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
49 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Umyj bakłażany, pokrój w dużą kostkę, włóż do miski, posyp solą, pozostaw na pół godziny.

2. Wlej wodę do rondla, wlej cukier i sól, dodaj olej słonecznikowy, Wyślij do ognia, zagotuj.

3. Bakłażany układamy w durszlaku i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, aby zmyć sól, po czym przenosimy je na patelnię i gotujemy przez 5 minut.

4. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na półpierścienie, czosnek na talerze, Wyślij do marynaty po bakłażanie, wlej ocet, gotuj przez kolejną minutę.

5. Wlej szczyptę nasion kopru do czystych słoików, dwa liście laurowe, ziarna pieprzu i goździki, rozłóż bakłażany i zalej marynatą, Zamknij nylonowymi pokrywkami, ostudź do temperatury pokojowej i wyślij do lodówki. Po trzech godzinach przekąska jest gotowa.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy