skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bakłażana z marchewką na zimę? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Weź dużą marchewkę i cebulę, dostosuj ilość czosnku do własnych upodobań.
Krok 2:
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Odetnij punkty mocowania łodyg z bakłażana. Umyj wszystkie warzywa w czystej zimnej wodzie.
Krok 3:
Pokrój bakłażana w średniej wielkości kostkę. Wyślij niebieskie do głębokiej dużej miski, posyp odrobiną soli (wystarczy 1 łyżka stołowa). Napełnij zimną wodą. Dokładnie wymieszaj i pozostaw w ten sposób na 20-30 minut. Jest to konieczne, aby gorycz wyszła z bakłażana.
Krok 4:
W tym czasie zetrzyj marchewki na koreańskie sałatki. Przełóż czosnek przez wyciskacz do czosnku. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 5:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Oddziel każdy pierścień, jak na zdjęciu.
Krok 6:
Spuść wodę z bakłażana i wyciśnij niebieskie ręce. Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij bakłażana do smażenia. Aby bakłażany były smażone, a nie duszone, smaż je partiami na dużym ogniu, ciągle mieszając. Smażyłam w dwóch seriach.
Krok 7:
Gdy kostki staną się apetyczne, złote, Usuń bakłażany z ognia.
Krok 8:
Dokładnie umyj i wysterylizuj słoiki i pokrywki dowolną metodą. Sterylizowałam w kuchence mikrofalowej.
Krok 9:
Przygotuj marynatę. Do rondla dodaj wodę, sól i cukier. Umieść na kuchence i zagotuj. Gdy luźne całkowicie się rozpuszczą, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Na koniec wlej ocet i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 10:
Połóż część bakłażana na dnie każdego słoika.
Krok 11:
Następnie ułóż marchewki z czosnkiem.
Krok 12:
Następnie ułóż warstwę cebuli. Powtarzaj w ten sposób wszystkie warstwy, aż słoiki będą pełne.
Krok 13:
Napełnij słoiki gorącą marynatą.
Krok 14:
Przykryj dno szerokiej patelni cienkim ręcznikiem, umieść słoiki z sałatką. Przykryj górną część pokrywkami. Wlej ciepłą wodę na Ramiona słoików, zagotuj. Następnie zmniejsz płomień i sterylizuj sałatkę na małym ogniu przez około 15 minut.
Krok 15:
Następnie zamknij słoiki pokrywkami. Odwróć górę do dołu i pozostaw pod ciepłym kocem, aż całkowicie ostygnie.
Krok 16:
Gotowe! Przechowuj słoiki w dowolnym chłodnym miejscu.
z podanej liczby komponentów wyszło mi 1,6 l. gotowych produktów.
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g