bakłażan z marchewką na zimę

lekka, prosta, soczysta, jasna, zdrowa sałatka! Bakłażany z marchewką na zimę przygotowywane są w stylu koreańskim. Ta zimna przekąska doskonale uzupełni dania ziemniaczane i mięsne. Wygląda pięknie i apetycznie na świątecznym stole!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 79 % 11 g
61 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bakłażana z marchewką na zimę? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Weź dużą marchewkę i cebulę, dostosuj ilość czosnku do własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Odetnij punkty mocowania łodyg z bakłażana. Umyj wszystkie warzywa w czystej zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bakłażana w średniej wielkości kostkę. Wyślij niebieskie do głębokiej dużej miski, posyp odrobiną soli (wystarczy 1 łyżka stołowa). Napełnij zimną wodą. Dokładnie wymieszaj i pozostaw w ten sposób na 20-30 minut. Jest to konieczne, aby gorycz wyszła z bakłażana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie zetrzyj marchewki na koreańskie sałatki. Przełóż czosnek przez wyciskacz do czosnku. Dobrze wszystko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Oddziel każdy pierścień, jak na zdjęciu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spuść wodę z bakłażana i wyciśnij niebieskie ręce. Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij bakłażana do smażenia. Aby bakłażany były smażone, a nie duszone, smaż je partiami na dużym ogniu, ciągle mieszając. Smażyłam w dwóch seriach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy kostki staną się apetyczne, złote, Usuń bakłażany z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie umyj i wysterylizuj słoiki i pokrywki dowolną metodą. Sterylizowałam w kuchence mikrofalowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj marynatę. Do rondla dodaj wodę, sól i cukier. Umieść na kuchence i zagotuj. Gdy luźne całkowicie się rozpuszczą, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Na koniec wlej ocet i zdejmij patelnię z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż część bakłażana na dnie każdego słoika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie ułóż marchewki z czosnkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie ułóż warstwę cebuli. Powtarzaj w ten sposób wszystkie warstwy, aż słoiki będą pełne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełnij słoiki gorącą marynatą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj dno szerokiej patelni cienkim ręcznikiem, umieść słoiki z sałatką. Przykryj górną część pokrywkami. Wlej ciepłą wodę na Ramiona słoików, zagotuj. Następnie zmniejsz płomień i sterylizuj sałatkę na małym ogniu przez około 15 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie zamknij słoiki pokrywkami. Odwróć górę do dołu i pozostaw pod ciepłym kocem, aż całkowicie ostygnie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe! Przechowuj słoiki w dowolnym chłodnym miejscu.

z podanej liczby komponentów wyszło mi 1,6 l. gotowych produktów.

smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy