kiszone ogórki z wódką
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
ogórki umyć i namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny.
umyj i wysterylizuj słoiki. Do tego zestawu produktów potrzebne będą 3 lub 4 litrowe słoiki-ilość zależy od kompletności wypełnienia słoików ogórkami i ich wielkości.
w słoikach ogórki układane są pionowo, przeplatane & nbsp;przyprawami.
do marynaty: wymieszaj wrzącą wodę z solą, po ugotowaniu wlej ocet, a następnie wódkę. Natychmiast zalej ogórki wrzącą marynatą i zwiń. Odwróć puszki. Po ostygnięciu Usuń w ciemne miejsce.
ogórki są szczególnie smaczne i chrupiące. Smak wódki nie jest & nbsp;odczuwalny.
umyj i wysterylizuj słoiki. Do tego zestawu produktów potrzebne będą 3 lub 4 litrowe słoiki-ilość zależy od kompletności wypełnienia słoików ogórkami i ich wielkości.
w słoikach ogórki układane są pionowo, przeplatane & nbsp;przyprawami.
do marynaty: wymieszaj wrzącą wodę z solą, po ugotowaniu wlej ocet, a następnie wódkę. Natychmiast zalej ogórki wrzącą marynatą i zwiń. Odwróć puszki. Po ostygnięciu Usuń w ciemne miejsce.
ogórki są szczególnie smaczne i chrupiące. Smak wódki nie jest & nbsp;odczuwalny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g