marynowana kapusta po gruzińsku
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój kapustę na ćwiartki.
ugotuj buraki, obierz.
chrzan i chili pokroić na małe kawałki.
posiekaj grubo pietruszkę.
włóż kapustę, czosnek, pokrojone buraki do dużego pojemnika.
zrób marynatę: zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, olej roślinny.
na koniec dodaj ocet i zalej kapustę marynatą.
połóż talerz na wierzchu.
umieścić na zimno.
kapusta będzie gotowa za 10-12 dni.
ugotuj buraki, obierz.
chrzan i chili pokroić na małe kawałki.
posiekaj grubo pietruszkę.
włóż kapustę, czosnek, pokrojone buraki do dużego pojemnika.
zrób marynatę: zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, olej roślinny.
na koniec dodaj ocet i zalej kapustę marynatą.
połóż talerz na wierzchu.
umieścić na zimno.
kapusta będzie gotowa za 10-12 dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g