marynowana kapusta gruzińska

świetna przekąska jest dobra o każdej porze roku! Zimą chcę czegoś ostrego. Oprócz innych pikli przygotowanych na zimę możesz urozmaicić swój stół gruzińską kapustą. Przygotowuje się szybko i przechowuje przez długi czas. Zgodnie z tym przepisem kapusta gruzińska okazuje się bardzo smaczna.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 70 % 14 g
105 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
pokrój kapustę na ćwiartki.

ugotuj buraki, obierz.
chrzan i chili pokroić na małe kawałki.
posiekaj grubo pietruszkę.

włóż kapustę, czosnek, pokrojone buraki do dużego pojemnika.

zrób marynatę: zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, olej roślinny.

na koniec dodaj ocet i zalej kapustę marynatą.

połóż talerz na wierzchu.
umieścić na zimno.
kapusta będzie gotowa za 10-12 dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy