duszona rzepa z warzywami

bardzo proste, łatwe i zdrowe danie warzywne! Rzepa duszona z warzywami może być podawana jako samodzielne danie lub jako dodatek warzywny do mięsa, kurczaka lub ryby. To danie nadaje się do wegańskiego menu, docenią je ci, którzy siedzą na diecie i podążają za swoją sylwetką. Oprócz wszystkich powyższych zalet potrawy można przypisać obecności rzepy w składzie głównego warzywa, które można nazwać prawdziwym magazynem witamin, ponieważ zawiera ogromną ilość składników odżywczych. Z rzepy można przygotować ogromną liczbę potraw. Ale wielu odmawia używania tego warzywa do gotowania, wierząc, że rzepa jest gorzka i ma specyficzny zapach. I na próżno rzepa jest pysznym i słodkim warzywem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 45 % 5 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

Przygotuj składniki. oprócz zestawu warzyw wskazanych w składzie składników, w razie potrzeby możesz dodać więcej do smaku, na przykład paprykę, nada potrawie przyjemny smak. Rzepa do potrawy lepiej jest używać młodej i soczystej, małej wielkości. Duże rośliny okopowe są zwykle suche, puste w środku, niezbyt soczyste i smaczne.
przygotuj warzywa na danie. Myjemy rzepę, usuwamy skórę i kroimy w drobną kostkę. Umyj marchewki, obierz i pokrój w kostkę, paski, zetrzyj lub przepuść przez robot kuchenny, co znacznie skróci czas spędzony na przygotowywaniu składników.
obierz cebulę i pokrój w kostkę. Pomidory nie mogą być używane do przygotowania tego dania, ale nadają przyjemną kwaskowatość, maskując niewielką świeżość potrawy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę.
wlej trochę oleju roślinnego do rondla. Rozgrzewamy go. Połóż cebulę i marchewkę na oleju, smaż przez około 5 minut, mieszając je drewnianą szpatułką. Warzywa potrzebują tylko trochę, bez smażenia ich, aż do uzyskania złotego smażenia, aby zachować maksimum witamin w warzywach i uczynić danie zdrowszym.
Dodaj rzepę do marchwi i cebuli. Dodaj sól, czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej ziół lub przypraw do smaku. Napełnij wodą, aby zakryła zawartość Tylko w połowie. Mieszać. Przykryj patelnię pokrywką, zagotuj mieszaninę i gotuj naczynie na średnim ogniu przez około 20 minut. następnie zdejmij pokrywkę, dodaj pomidory na patelnię. Mieszać. I nadal dusić pod pokrywką przez około 10 minut. następnie wyłącz ogień, pozostaw naczynie pod pokrywką na kuchence na około 10 minut. układamy warzywa na talerzach, posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy