skład / składniki
metoda gotowania
aby ugotować duszonego kurczaka z warzywami w powolnej kuchence, możesz wziąć dowolną część ptaka. Jeśli używasz bioder lub nóg, możesz je ugotować na kości, ale pamiętaj, aby usunąć skórę - nie wygląda zbyt apetycznie w duszonej formie i nie ma przyjemnego smaku. Najłatwiej jest przygotować to danie z piersi kurczaka. Białe mięso po duszeniu okazuje się niezwykle delikatne, dosłownie rozpadające się na włókna.
oddziel pierś od kości, spłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.
obierz cebulę. Umyj marchewki i paprykę, obierz je z nasion. Cebulę kroimy w drobną kostkę lub cienkie półpierścienie, paprykę również kroimy do woli, ale niezbyt drobno, aby w gotowej wersji potrawy była widoczna i dawała nie tylko smak, ale także przyjemność estetyczną. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
warzywa mieszamy, aż kawałki zostaną równomiernie rozłożone. Rozłóż warzywa w misce multicookera, tworząc tak zwaną poduszkę, na której będzie gotowany kurczak. Na wierzchu równomiernie rozprowadzamy pokrojone mięso z kurczaka. W osobnej filiżance wymieszaj wodę i sos sojowy, napełnij kurczaka i warzywa tą mieszanką.
W razie potrzeby dodaj trochę soli do naczynia. Sam sos sojowy jest słony, więc musisz skupić się tylko na swoim smaku. Jeśli chcesz, dodaj przyprawy, ale smak kurczaka z warzywami jest tak bogaty, że nie jest to konieczne. Niewielka ilość pachnących ziół - kopru, pietruszki, tymianku lub rozmarynu nie będzie zbędna. Możesz dodać świeże lub suszone lub obejść się bez nich.
zamknij pokrywę multicookera i wybierz tryb gaszenia. Zwykle proces trwa od 30 minut do 1 godziny. W tym okresie kurczak będzie dobrze duszony, stanie się delikatny i miękki. Natychmiast po wyłączeniu otwieramy pokrywkę, jeśli to konieczne, dodatkowo dzielimy kawałki mięsa na włókna, mieszamy z warzywami i podajemy do stołu, dekorując świeżymi ziołami. Danie może być oferowane jako całkowicie niezależne lub uzupełnione przystawką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g