duszony kurczak z warzywami w powolnej kuchence

nie tylko bardzo smaczne, ale także zbilansowane danie obiadowe. Duszony kurczak z warzywami w powolnej kuchence to idealny obiad. Nie jest zbyt kaloryczny, aby zaszkodzić sylwetce, nawet jeśli posiłek rozpocznie się później niż zwykle. Połączenie z warzywami czyni go jeszcze bardziej delikatnym, na stole danie może nawet obejść się bez przystawki. A gotowanie w powolnej kuchence znacznie skraca czas gospodyni, pozwalając ci spokojnie zajmować się osobistymi sprawami, podczas gdy danie jest przygotowywane niezależnie.
natali-♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 23 % 5 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

aby ugotować duszonego kurczaka z warzywami w powolnej kuchence, możesz wziąć dowolną część ptaka. Jeśli używasz bioder lub nóg, możesz je ugotować na kości, ale pamiętaj, aby usunąć skórę - nie wygląda zbyt apetycznie w duszonej formie i nie ma przyjemnego smaku. Najłatwiej jest przygotować to danie z piersi kurczaka. Białe mięso po duszeniu okazuje się niezwykle delikatne, dosłownie rozpadające się na włókna.

oddziel pierś od kości, spłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.

obierz cebulę. Umyj marchewki i paprykę, obierz je z nasion. Cebulę kroimy w drobną kostkę lub cienkie półpierścienie, paprykę również kroimy do woli, ale niezbyt drobno, aby w gotowej wersji potrawy była widoczna i dawała nie tylko smak, ale także przyjemność estetyczną. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

warzywa mieszamy, aż kawałki zostaną równomiernie rozłożone. Rozłóż warzywa w misce multicookera, tworząc tak zwaną poduszkę, na której będzie gotowany kurczak. Na wierzchu równomiernie rozprowadzamy pokrojone mięso z kurczaka. W osobnej filiżance wymieszaj wodę i sos sojowy, napełnij kurczaka i warzywa tą mieszanką.

W razie potrzeby dodaj trochę soli do naczynia. Sam sos sojowy jest słony, więc musisz skupić się tylko na swoim smaku. Jeśli chcesz, dodaj przyprawy, ale smak kurczaka z warzywami jest tak bogaty, że nie jest to konieczne. Niewielka ilość pachnących ziół - kopru, pietruszki, tymianku lub rozmarynu nie będzie zbędna. Możesz dodać świeże lub suszone lub obejść się bez nich.

zamknij pokrywę multicookera i wybierz tryb gaszenia. Zwykle proces trwa od 30 minut do 1 godziny. W tym okresie kurczak będzie dobrze duszony, stanie się delikatny i miękki. Natychmiast po wyłączeniu otwieramy pokrywkę, jeśli to konieczne, dodatkowo dzielimy kawałki mięsa na włókna, mieszamy z warzywami i podajemy do stołu, dekorując świeżymi ziołami. Danie może być oferowane jako całkowicie niezależne lub uzupełnione przystawką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy