skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki i zacznij gotować.
Krok 2:
Bakłażany należy pokroić, ale najpierw musisz usunąć gorycz z bakłażana. Aby to zrobić, możesz użyć dwóch sposobów. Metoda pierwsza: posiekany bakłażan moczyć przez 30 minut w osolonej wodzie (1 łyżka soli na litr wody), a następnie spłukać zimną wodą. I drugi sposób (mój ulubiony): usuń skórkę z bakłażana, ponieważ to ona jest gorzka w bakłażanie.
Krok 3:
Pokrój paprykę w paski.
Krok 4:
Pokrój marchewki w paski.
Krok 5:
Pokrój pomidory na kawałki.
Krok 6:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 7:
Zacznijmy przygotowywać danie. Wlej olej słonecznikowy do miski multicookera i włóż marchewki. Ustawiamy tryb & quot; pieczenie" na 10 minut.
Krok 8:
Po 5 minutach dodaj posiekaną paprykę do smażonej marchewki i kontynuuj gotowanie.
Krok 9:
Posiekany bakłażan i sól wkładamy do miski multicookera. Ustawiamy tryb "gaszenia" na 20 minut.
Krok 10:
Po 10 minutach dodaj pomidory i czarny pieprz do multicookera.
Krok 11:
3 minuty przed końcem gotowania dodaj czosnek do miski.
Krok 12:
Gotowe danie można podawać na zimno lub na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g