bakłażan duszony w powolnej kuchence

pyszne danie warzywne z letnimi akcentami). Dania warzywne są moimi ulubionymi. Przygotowanie takiego gulaszu warzywnego w powolnej kuchence jest proste i bardzo smaczne. Duszone bakłażany można podawać jako dodatek lub jako samodzielne danie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Radzę spróbować, ponieważ jest naprawdę pyszny.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki i zacznij gotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany należy pokroić, ale najpierw musisz usunąć gorycz z bakłażana. Aby to zrobić, możesz użyć dwóch sposobów. Metoda pierwsza: posiekany bakłażan moczyć przez 30 minut w osolonej wodzie (1 łyżka soli na litr wody), a następnie spłukać zimną wodą. I drugi sposób (mój ulubiony): usuń skórkę z bakłażana, ponieważ to ona jest gorzka w bakłażanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój paprykę w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory na kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznijmy przygotowywać danie. Wlej olej słonecznikowy do miski multicookera i włóż marchewki. Ustawiamy tryb & quot; pieczenie" na 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 5 minutach dodaj posiekaną paprykę do smażonej marchewki i kontynuuj gotowanie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekany bakłażan i sól wkładamy do miski multicookera. Ustawiamy tryb "gaszenia" na 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 10 minutach dodaj pomidory i czarny pieprz do multicookera.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    3 minuty przed końcem gotowania dodaj czosnek do miski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe danie można podawać na zimno lub na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy