skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy produkty zgodnie z listą: myjemy wszystkie warzywa, marchewkę, cebulę, czosnek, cukinię, jeśli są młode, nie trzeba obierać.
Krok 2:
Na rozdrabniaczu do warzyw pokrój marchewki w kostkę lub pokrój nożem.
Krok 3:
Posiekaj cebulę na tym samym rozdrabniaczu lub pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię i rozłóż cebulę i marchewkę.
Krok 5:
Sól cebuli i marchwi i smaż, mieszając, 5 minut.
Krok 6:
W międzyczasie, podobnie jak marchewka, kroimy cukinię w kostkę.
Krok 7:
Wlej cukinię na patelnię.
Krok 8:
Warzywa dobrze wymieszaj razem i zmniejsz ogień.
Krok 9:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj cukinię z marchewką i cebulą przez 30 minut. Podczas duszenia cukinii raz wymieszaj.
Krok 10:
Podczas duszenia cukinii drobno posiekaj koperek.
Krok 11:
Przełóż czosnek przez prasę i wymieszaj z koperkiem.
Krok 12:
Pod koniec duszenia, przed zdjęciem patelni z ognia, dodaj koperek z czosnkiem do cukinii, wymieszaj, przykryj patelnię, wyłącz ogień i pozwól mu parzyć przez kolejne 5 minut.
Krok 13:
Cukinia duszona z marchewką i cebulą wkładamy do salaterki i podajemy. Ta przystawka warzywna może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem lub jako samodzielne danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g