cukinia duszona w rondlu z marchewką

chude danie warzywne z cukinii, cebuli i marchwi. Cukinia duszona w rondlu z marchewką na oleju roślinnym, nadaje się do każdego przystawki. Przepis na bezmięsne i wegetariańskie menu.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy produkty zgodnie z listą: myjemy wszystkie warzywa, marchewkę, cebulę, czosnek, cukinię, jeśli są młode, nie trzeba obierać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na rozdrabniaczu do warzyw pokrój marchewki w kostkę lub pokrój nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj cebulę na tym samym rozdrabniaczu lub pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię i rozłóż cebulę i marchewkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól cebuli i marchwi i smaż, mieszając, 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie, podobnie jak marchewka, kroimy cukinię w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej cukinię na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Warzywa dobrze wymieszaj razem i zmniejsz ogień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj cukinię z marchewką i cebulą przez 30 minut. Podczas duszenia cukinii raz wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas duszenia cukinii drobno posiekaj koperek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przełóż czosnek przez prasę i wymieszaj z koperkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pod koniec duszenia, przed zdjęciem patelni z ognia, dodaj koperek z czosnkiem do cukinii, wymieszaj, przykryj patelnię, wyłącz ogień i pozwól mu parzyć przez kolejne 5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Cukinia duszona z marchewką i cebulą wkładamy do salaterki i podajemy. Ta przystawka warzywna może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem lub jako samodzielne danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy