udka bez skóry duszone w śmietanie i serku śmietankowym

przepyszny kurczak z twarogiem! Świetny wybór! Smażone udka z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowo - serowym, doprawione zestawem podstawowych przypraw-przepis na idealny obiad dla rodziny lub uroczystości. Delikatne, duszone mięso, gęsty sos i niezapomniany, jasny smak, wszystko w jednym naczyniu.
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 19 g
tłuszcze 43 % 15 g
węglowodany 3 % 1 g
207 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

klasyczna wersja sugeruje użycie udek z kurczaka, ale można je zastąpić udkami lub filetami z kurczaka. Dlaczego akurat biodra? Są idealne pod względem wielkości, dość delikatne i szybko się gotują.

wstępnie zdejmij skórę z ud. Apetyczny i chrupiący okazuje się tylko podczas pieczenia, a duszony w śmietanie, skóra po prostu zmoknie. Udka z kurczaka myjemy bez skóry pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikami papierowymi.

w osobnej misce wymieszaj przyprawy, które urozmaicą smak gotowego dania. W talerzu łączymy sól, czosnek w proszku, suche przyprawy do smaku, pieprz cayenne, wędzoną paprykę i musztardę w proszku. Wymieszaj przyprawy widelcem, aby były równomiernie połączone.

posyp udka kurczaka mieszanką przypraw ze wszystkich stron, przetrzyj mięso rękami, aby aromat i smak lepiej go nasyciły.

umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny i natychmiast dodaj krem. Dwa rodzaje olejów są potrzebne do równomiernego gotowania, a także do nadania kurczakowi specjalnego smaku i aromatu.

gdy patelnia z olejem osiągnie maksymalną temperaturę, rozłóż kurczaka. Smażyć kawałki na złoty kolor z każdej strony przez 3-5 minut.

gdy kurczak zostanie usmażony ze wszystkich stron, zmniejsz ogień, wlej mleko na patelnię, dodaj śmietanę i ser. Działamy w tej kolejności. Jeśli najpierw dodasz śmietanę, odparuje zbyt szybko i może się spalić, to samo z serem, więc zaczynamy wlewać płyn z mleka.

mieszaj sos, aż będzie gładki, powinien całkowicie zakryć uda kurczaka. Dusić kurczaka pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez 5-7 minut. W tym czasie mięso zgaśnie w środku, stanie się miękkie i delikatne, a sos wystarczająco zgęstnieje.

podawaj danie na gorąco z dowolnym dodatkiem, posypując posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy