skład / składniki
metoda gotowania
klasyczna wersja sugeruje użycie udek z kurczaka, ale można je zastąpić udkami lub filetami z kurczaka. Dlaczego akurat biodra? Są idealne pod względem wielkości, dość delikatne i szybko się gotują.
wstępnie zdejmij skórę z ud. Apetyczny i chrupiący okazuje się tylko podczas pieczenia, a duszony w śmietanie, skóra po prostu zmoknie. Udka z kurczaka myjemy bez skóry pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikami papierowymi.
w osobnej misce wymieszaj przyprawy, które urozmaicą smak gotowego dania. W talerzu łączymy sól, czosnek w proszku, suche przyprawy do smaku, pieprz cayenne, wędzoną paprykę i musztardę w proszku. Wymieszaj przyprawy widelcem, aby były równomiernie połączone.
posyp udka kurczaka mieszanką przypraw ze wszystkich stron, przetrzyj mięso rękami, aby aromat i smak lepiej go nasyciły.
umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny i natychmiast dodaj krem. Dwa rodzaje olejów są potrzebne do równomiernego gotowania, a także do nadania kurczakowi specjalnego smaku i aromatu.
gdy patelnia z olejem osiągnie maksymalną temperaturę, rozłóż kurczaka. Smażyć kawałki na złoty kolor z każdej strony przez 3-5 minut.
gdy kurczak zostanie usmażony ze wszystkich stron, zmniejsz ogień, wlej mleko na patelnię, dodaj śmietanę i ser. Działamy w tej kolejności. Jeśli najpierw dodasz śmietanę, odparuje zbyt szybko i może się spalić, to samo z serem, więc zaczynamy wlewać płyn z mleka.
mieszaj sos, aż będzie gładki, powinien całkowicie zakryć uda kurczaka. Dusić kurczaka pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez 5-7 minut. W tym czasie mięso zgaśnie w środku, stanie się miękkie i delikatne, a sos wystarczająco zgęstnieje.
podawaj danie na gorąco z dowolnym dodatkiem, posypując posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g