skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ziemniaki z kiszoną kapustą w kotle? Przygotuj wszystkie składniki. Kapusta kiszona nadaje się z supermarketu lub domowej roboty. Wybierz ziemniaki według własnych upodobań. Zamiast wody idealny jest bulion mięsny lub warzywny.
Krok 2:
Obierz cebulę. Dobrze spłucz i zanurz serwetkę z nadmiaru wilgoci. Pokrój na małe kawałki. Wyślij patelnię z olejem roślinnym na średnie ciepło. Dobrze podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę. Mieszając, smaż przez 3-5 minut.
Krok 3:
Wyciśnij kiszoną kapustę z solanki. Dodaj do smażonej cebuli. Mieszaj i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka. Czas smażenia zależy od gustu. Uwielbiam, gdy jarmuż jest trochę chrupiący, więc gotuję przez około 10-15 minut. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, spłucz ją zimną wodą i dobrze wyciśnij z płynu.
Krok 4:
Obierz ziemniaki i dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na duże kawałki i przenieś do kotła. Nie martw się, jeśli nie masz kotła, możesz gotować w rondlu lub głębokim rondlu, najlepiej z grubym dnem, aby podczas duszenia warzywa się nie przypaliły. Wlej przegotowaną wodę.
Krok 5:
Dodaj kiszoną kapustę z cebulą i spłaszcz łyżką. Nie musisz mieszać.
Krok 6:
Dopraw do smaku mielonym pieprzem. W razie potrzeby dodaj sól. Nie dodałem go, ponieważ kapusta jest dobrze solona. W razie potrzeby możesz dodać trochę kurkumy, aby gotowe danie było nieco jaśniejsze. Ustaw na średnim ogniu i przykryj. Dusić od momentu wrzenia przez około 10 minut na małym ogniu.
Krok 7:
Wymieszaj. Sprawdź, czy pozostał płyn i, jeśli to konieczne, dodaj więcej wrzącej wody. Dusić, aż wszystkie składniki będą gotowe. Czas duszenia zależy od odmiany ziemniaków i wielkości pokrojonych kawałków. Dusiłem przez kolejne 20-25 minut, aż kawałki ziemniaków będą miękkie.
Krok 8:
Ziemniaki z kiszoną kapustą duszone w kotle są gotowe.
Krok 9:
Smacznego!
sałatka ze świeżych warzyw jest idealna do takich ziemniaków.
jako dodatek do potrawy możesz podać śmietanę.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g