ziemniaki z kiszoną kapustą duszone w kotle

obfite, smaczne i proste! Tylko niedrogie składniki. Ziemniaki z kiszoną kapustą duszone w kotle to wspaniały pomysł na domowy lunch lub kolację. Nie trzeba używać mięsa, aby zrobić tak apetyczne danie dla całej rodziny.
SvetlayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 71 % 12 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić ziemniaki z kiszoną kapustą w kotle? Przygotuj wszystkie składniki. Kapusta kiszona nadaje się z supermarketu lub domowej roboty. Wybierz ziemniaki według własnych upodobań. Zamiast wody idealny jest bulion mięsny lub warzywny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Dobrze spłucz i zanurz serwetkę z nadmiaru wilgoci. Pokrój na małe kawałki. Wyślij patelnię z olejem roślinnym na średnie ciepło. Dobrze podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę. Mieszając, smaż przez 3-5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij kiszoną kapustę z solanki. Dodaj do smażonej cebuli. Mieszaj i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka. Czas smażenia zależy od gustu. Uwielbiam, gdy jarmuż jest trochę chrupiący, więc gotuję przez około 10-15 minut. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, spłucz ją zimną wodą i dobrze wyciśnij z płynu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ziemniaki i dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na duże kawałki i przenieś do kotła. Nie martw się, jeśli nie masz kotła, możesz gotować w rondlu lub głębokim rondlu, najlepiej z grubym dnem, aby podczas duszenia warzywa się nie przypaliły. Wlej przegotowaną wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kiszoną kapustę z cebulą i spłaszcz łyżką. Nie musisz mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw do smaku mielonym pieprzem. W razie potrzeby dodaj sól. Nie dodałem go, ponieważ kapusta jest dobrze solona. W razie potrzeby możesz dodać trochę kurkumy, aby gotowe danie było nieco jaśniejsze. Ustaw na średnim ogniu i przykryj. Dusić od momentu wrzenia przez około 10 minut na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj. Sprawdź, czy pozostał płyn i, jeśli to konieczne, dodaj więcej wrzącej wody. Dusić, aż wszystkie składniki będą gotowe. Czas duszenia zależy od odmiany ziemniaków i wielkości pokrojonych kawałków. Dusiłem przez kolejne 20-25 minut, aż kawałki ziemniaków będą miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki z kiszoną kapustą duszone w kotle są gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

sałatka ze świeżych warzyw jest idealna do takich ziemniaków.

jako dodatek do potrawy możesz podać śmietanę.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy