wątróbka wieprzowa duszona ze śmietaną

Szybkie i bardzo proste klasyczne danie! Przepisy prababci rządzą. I to prawda, że szlachta zjadła taką wątrobę, a prywatni szefowie przygotowali dla nich. My, królowe, proste kobiety, sami przygotowaliśmy i sami wszyscy i siebie-nakarmiliśmy ukochaną, podziękowaliśmy, umyliśmy naczynia i tak dalej...
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 25 % 6 g
139 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wcześniej namocz wątrobę w mleku - stanie się bardziej miękka. Usuń żyły, filmy i tłuszcz z wątroby i pokrój w cienkie plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Wkładam wodę do ust, żeby nie płakać. Szef mówi kilka sposobów-załóż maskę do pływania ( dobrze, że bez nurkowania), weź zapałkę do ust (jeśli podpalisz, okaże się również szybko, jak w wojsku) lub po prostu zwilż nóż zimną wodą (jest to seria wkładania cebuli do zamrażarki przed cięciem).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż cebulę i podsmaż. Jeśli się spali, sos będzie gorzki, więc w tym przypadku lepiej zacząć od nowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Panieruj wątrobę w mące i ułóż w jednej warstwie na cebuli. Smażyć na dużym ogniu i odwrócić na drugą stronę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy wątroba jest usmażona z obu stron-dodaj śmietanę i trochę ją odparuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Można podawać i podawać. Wątroba z powodzeniem łączy się ze świeżymi ziołami, puree ziemniaczanym lub makaronem.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy