skład / składniki
metoda gotowania
duszone buraki z marchewką i cebulą to świetne danie, które nadaje się jako dodatek do mięsa, jako zimna lub gorąca przekąska, jako wspaniałe danie na chudym i dietetycznym stole.
do gotowania potrzebujesz prostego zestawu produktów: buraków, marchwi, cebuli, oleju, cebuli, czosnku (opcjonalnie), soli i pieprzu. Możesz dodać dowolne przyprawy, zarówno suszone, jak i świeże, dodałem zielony koperek.
1. Zetrzyj buraki i marchewki na grubej tarce lub za pomocą kombajnu.
2. Rozgrzej patelnię z olejem.
3. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Umieść go na patelni i lekko podsmaż, aż będzie przezroczysty.
4. Dodaj marchewki, a następnie buraki. Lekko smażyć, dusić pod pokrywką. Jeśli jest zbyt sucho, musisz dodać wodę, dusić warzywa do miękkości.
5. Drobno pokrój pomidora w kostkę (w razie potrzeby możesz wziąć koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą, ale z pomidorem jest zdrowszy), Dodaj do warzyw na patelni, Duś do miękkości.
6. Sól, pieprz, dodaj zmiażdżony czosnek.
7. Na samym końcu dodaj drobno posiekaną zieleninę koperkową i wyłącz kuchenkę.
8. Podawaj jako dodatek lub jako samodzielne danie.
nawiasem mówiąc, taką sałatkę można całkowicie zwinąć jesienią na zimę, doskonały preparat warzywny: rozłożyć w sterylnych słoikach, zwinąć i owinąć pod futrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g