skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować filet w śmietanie na patelni, weź filet z kurczaka, śmietanę, cebulę, sól, mieszankę papryki, w razie potrzeby dla smaku i piękna możesz dodać jasne warzywa: marchewkę, czerwoną lub pomarańczową paprykę, zielone łodygi selera itp.
Krok 2:
Przygotuj warzywa: cebulę obrać i pokroić w cienkie półpierścienie (chociaż jej krojenie nie odgrywa w tym przypadku szczególnej roli), marchewkę i łodygę selera lepiej pokroić w małą kostkę.
Krok 3:
Wlej olej słonecznikowy na patelnię, podgrzej go i włóż najpierw cebulę, trochę potu i dodaj resztę warzyw. Jeśli lubisz mocne smażenie, smaż warzywa na dużym ogniu, jeśli chcesz, aby danie było bardziej delikatne i miękkie w konsystencji, po prostu zgaś wszystkie warzywa razem.
Krok 4:
Filety opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki w poprzek włókien.
Krok 5:
Dodaj przygotowane kawałki fileta na patelnię do reszty warzyw i dodawaj stopniowo, nie całą masę na raz, przy ciągłym mieszaniu, staraj się, aby każdy kawałek natychmiast zetknął się z gorącą patelnią i innymi składnikami - podczas gdy białko zwija się, mięso jest zatkane i traci sok, pozostaje soczyste.
Krok 6:
Potrzymaj, a lepiej posolić po tym, jak wszystkie kawałki fileta "zamkną się", aby mięso nie dawało soku. W ten sposób usmaż wszystkie kawałki fileta.
Krok 7:
Dodaj śmietanę, gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny, sól do smaku, dodaj trochę wody, liść laurowy, kurkumę lub inne przyprawy do kurczaka.
Krok 8:
Gotowy filet w śmietanie na patelni posyp natką pietruszki i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
filety w śmietanie na patelni można przygotować w różnych wariantach przy użyciu różnych dodatków smakowych i składnikowych. Nawet jeśli po prostu polej filet z kurczaka kwaśną śmietaną i dusisz go, okaże się niezwykle smaczny i delikatny. A jeśli dodasz cebulę i marchewkę, otrzymasz niezwykłe jedzenie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g