filet z kurczaka z marchewką i selerem duszony w śmietanie

Filet w śmietanie na patelni-soczysty, smaczny, delikatny! Podawaj filety duszone w śmietanie na patelni z dowolnym dodatkiem. Świetnie komponuje się z ziemniakami lub dowolnymi puree warzywnymi, makaronem, gotowanym ryżem lub kaszą gryczaną - wszystko z sosem śmietanowym jest bardzo smaczne!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 13 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 15 % 3 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować filet w śmietanie na patelni, weź filet z kurczaka, śmietanę, cebulę, sól, mieszankę papryki, w razie potrzeby dla smaku i piękna możesz dodać jasne warzywa: marchewkę, czerwoną lub pomarańczową paprykę, zielone łodygi selera itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj warzywa: cebulę obrać i pokroić w cienkie półpierścienie (chociaż jej krojenie nie odgrywa w tym przypadku szczególnej roli), marchewkę i łodygę selera lepiej pokroić w małą kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej słonecznikowy na patelnię, podgrzej go i włóż najpierw cebulę, trochę potu i dodaj resztę warzyw. Jeśli lubisz mocne smażenie, smaż warzywa na dużym ogniu, jeśli chcesz, aby danie było bardziej delikatne i miękkie w konsystencji, po prostu zgaś wszystkie warzywa razem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filety opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki w poprzek włókien.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przygotowane kawałki fileta na patelnię do reszty warzyw i dodawaj stopniowo, nie całą masę na raz, przy ciągłym mieszaniu, staraj się, aby każdy kawałek natychmiast zetknął się z gorącą patelnią i innymi składnikami - podczas gdy białko zwija się, mięso jest zatkane i traci sok, pozostaje soczyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Potrzymaj, a lepiej posolić po tym, jak wszystkie kawałki fileta "zamkną się", aby mięso nie dawało soku. W ten sposób usmaż wszystkie kawałki fileta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę, gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny, sól do smaku, dodaj trochę wody, liść laurowy, kurkumę lub inne przyprawy do kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy filet w śmietanie na patelni posyp natką pietruszki i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

filety w śmietanie na patelni można przygotować w różnych wariantach przy użyciu różnych dodatków smakowych i składnikowych. Nawet jeśli po prostu polej filet z kurczaka kwaśną śmietaną i dusisz go, okaże się niezwykle smaczny i delikatny. A jeśli dodasz cebulę i marchewkę, otrzymasz niezwykłe jedzenie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy