wątróbka wołowa duszona w śmietanie

bardzo smaczne i zdrowe danie z wątroby wołowej! Wątroba wołowa jest bogata w witaminy A I B. zawiera więcej żelaza niż mięso wołowe, dlatego zaleca się częstsze włączanie tego produktu do menu osobom o niskiej hemoglobinie. Jednak nie wszyscy kochają wątrobę, wierząc, że ma specyficzny smak. W rzeczywistości z wątroby uzyskuje się bardzo smaczne dania. Cały sekret przygotowania pysznej wątroby wołowej tkwi w odpowiednim doborze składników.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 27 % 7 g
153 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie wątróbki wołowej w kwaśnej śmietanie nie wymaga wielu produktów, czasu i wysiłku, aby przygotować danie. Wątroba wołowa jest lepsza niż świeża schłodzona. Wątrobę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy folie i kroimy na małe kawałki lub paski, jak chcesz. Po raz kolejny myjemy wątrobę i pozwalamy wodzie spłynąć, wrzucając kawałki do durszlaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Rozłóż ugotowaną cebulę na oleju. Smażyć, aż będzie przezroczysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do cebuli wysyłamy posiekaną wątrobę wołową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć przez 15 minut, mieszając drewnianą szpatułką, aby wątroba zarumieniła się po obu stronach. Czas smażenia zależy od wielkości kawałków, na które pokrojono wątrobę. Następnie umieść śmietanę na patelni z wątrobą (lepiej użyć grubszej śmietany), wlej wodę, dodaj sól i czarny pieprz. Natychmiast wymieszaj masę z wątrobą łopatką, aby przyprawy i sos dobrze się wymieszały i nasączyły wątrobę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj wątrobę na średnim ogniu przez około 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj. W trzeciej części szklanki wody rozcieńczyć półtorej łyżki mąki pszennej, wymieszać, aby nie zebrała się w grudki. Wlej mieszaninę mąki na patelnię z wątrobą, wymieszaj. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, aby sos zgęstniał. Wyłącz ogień. Odstawiamy naczynie na chwilę na kuchence pod pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj wątrobę w sosie śmietanowym do stołu, jako niezależne danie, po prostu z chlebem lub uzupełnij gotowanym makaronem, puree ziemniaczanym lub innym dodatkiem. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy