skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie wątróbki wołowej w kwaśnej śmietanie nie wymaga wielu produktów, czasu i wysiłku, aby przygotować danie. Wątroba wołowa jest lepsza niż świeża schłodzona. Wątrobę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy folie i kroimy na małe kawałki lub paski, jak chcesz. Po raz kolejny myjemy wątrobę i pozwalamy wodzie spłynąć, wrzucając kawałki do durszlaka.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w małe kostki.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Rozłóż ugotowaną cebulę na oleju. Smażyć, aż będzie przezroczysty.
Krok 4:
Do cebuli wysyłamy posiekaną wątrobę wołową.
Krok 5:
Smażyć przez 15 minut, mieszając drewnianą szpatułką, aby wątroba zarumieniła się po obu stronach. Czas smażenia zależy od wielkości kawałków, na które pokrojono wątrobę. Następnie umieść śmietanę na patelni z wątrobą (lepiej użyć grubszej śmietany), wlej wodę, dodaj sól i czarny pieprz. Natychmiast wymieszaj masę z wątrobą łopatką, aby przyprawy i sos dobrze się wymieszały i nasączyły wątrobę.
Krok 6:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj wątrobę na średnim ogniu przez około 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj. W trzeciej części szklanki wody rozcieńczyć półtorej łyżki mąki pszennej, wymieszać, aby nie zebrała się w grudki. Wlej mieszaninę mąki na patelnię z wątrobą, wymieszaj. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, aby sos zgęstniał. Wyłącz ogień. Odstawiamy naczynie na chwilę na kuchence pod pokrywką.
Krok 7:
Podawaj wątrobę w sosie śmietanowym do stołu, jako niezależne danie, po prostu z chlebem lub uzupełnij gotowanym makaronem, puree ziemniaczanym lub innym dodatkiem. Smacznego!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g