wątróbka wołowa duszona w powolnej kuchence

Łatwe do przygotowania wykwintne danie! Dusimy w winie! Wątróbka wołowa duszona w powolnej kuchence to danie idealne na obiad. Co więcej, zarówno rodzinny, jak i romantyczny. W tym drugim przypadku warto podać wątróbkę duszoną w białym winie bez dekoracji, udekorować gałązkami pachnącego rozmarynu. Ale jako dodatek możesz podać wszystko do wątroby - na przykład płatki zbożowe, ryż i ziemniaki w dowolnej formie, makaron i pieczone lub gotowane warzywa będą doskonałą opcją.
stefaniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 39 % 9 g
114 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

przygotowanie takiego dania nie jest trudne, ale zaczniemy od przygotowania:

- myjemy wątrobę wołową i ręcznikami papierowymi, osuszając, usuwamy nadmiar wilgoci, po czym kroimy wątrobę na średnie kawałki o boku około 2-2, 5 cm;

- obierz i drobno posiekaj cebulę;

- pieczarki spłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół (lub na ćwiartki, jeśli grzyby są duże);

- opłucz również gałązkę rozmarynu, użyj papierowej serwetki, aby usunąć wilgoć, a następnie drobno posiekaj pachnące warzywa.

Włącz Multicooker, wybierz tryb "smażenie", włóż masło i rozpuść je przez minutę po włączeniu trybu. Włóż posiekaną cebulę do miski multicookera, smaż ją do miękkości przez 3 minuty. Nie zapomnij przeszkadzać w tym procesie. Następnie rozprowadzamy pieczarki i smażymy je również przez 3 minuty przy ciągłym mieszaniu.

teraz dodaj wątrobę pokrojoną na kawałki, gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy mąkę, dodajemy wędzoną paprykę, mieszamy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę. Wlej białe wino i bulion, włóż koncentrat pomidorowy i posiekany rozmaryn, gotuj przez kolejne 2 minuty, zagotuj płyn.

gdy płyn w misce multicookera się zagotuje, gotuj wątrobę przez kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy sól, a także świeżo zmielony czarny pieprz, mieszamy,smakujemy. W razie potrzeby dodaj sól. A następnie wyłącz Multicooker.

podawaj gorącą wątrobę jako niezależne danie ze świeżo upieczonym chlebem i ziołami. Lub uzupełnij dowolną przystawkę według własnego gustu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy