duszona rutabaga

pyszne danie warzywne, spróbuj ugotować! Duszona rutabaga może działać jako niezależne danie lub dodatek do mięsa. Duszenie warzyw jest bardzo wygodne w grubościennym rondlu lub w kotle, w takich naczyniach rutabaga dobrze się ugotuje.
LenochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 55 % 12 g
114 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Rutabagę myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę.

2. Rozłóż rutabagę w rondlu, zalej wodą, solą i pieprzem do smaku, dodaj cukier i kminek.

3. Wysyłamy patelnię na średnim ogniu, dusimy rutabagę do miękkości, zajmie to około godziny.

4. Podczas duszenia rutabagi przygotujemy nadzienie. Rozpuść masło na patelni, a następnie wlej mąkę, wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkości, dodaj śmietanę.

5. Powstały sos zalać gotową rutabagę, doprowadzić do wrzenia, usunąć z ognia.

podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rutabaga - 34   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy