duszona rutabaga
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Rutabagę myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę.
2. Rozłóż rutabagę w rondlu, zalej wodą, solą i pieprzem do smaku, dodaj cukier i kminek.
3. Wysyłamy patelnię na średnim ogniu, dusimy rutabagę do miękkości, zajmie to około godziny.
4. Podczas duszenia rutabagi przygotujemy nadzienie. Rozpuść masło na patelni, a następnie wlej mąkę, wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkości, dodaj śmietanę.
5. Powstały sos zalać gotową rutabagę, doprowadzić do wrzenia, usunąć z ognia.
podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rutabaga - 34 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g