duszone kurki z ziemniakami

bardzo smaczne danie grzybowe z kurkami i ziemniakami! Chcę podzielić się jednym z moich ulubionych przepisów.Duszone ziemniaki z kurkami to ulubione danie każdego. Gotowanie nie trwa długo. Kurki lepiej brać świeże - dodadzą słodyczy i niesamowitego aromatu grzybowego. Danie wygląda bardzo apetycznie i pięknie, a grzyby. więc proszą o ich zjedzenie!
Anna ŚwiatowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 56 % 9 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Umyj grzyby i gotuj przez 30 minut w osolonej wodzie. Spuść wodę przez sito.
2. Wlej olej słonecznikowy na patelnię, włóż do niego kurki. Posiekaj cebulę na pół pierścienia i pokrój ziemniaki w kostkę. Wszystko wysyłamy do grzybów. Sól i pieprz do smaku. Przykryj pokrywką i poczekaj, aż wszystkie ziemniaki z grzybami zgasną.
3. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez kilka minut. Posyp ziołami i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy