skład / składniki
metoda gotowania
w dużym holenderskim piekarniku (lub garnku z grubym dnem i ścianami) rozgrzej olej na średnim ogniu i smaż bażanty udowe partiami, aby każde udo usmażyło się ze wszystkich stron. Odkładamy złote uda na bok.
następnie w pozostałym oleju smażyć grubo posiekaną cebulę i grzyby (w razie potrzeby można dodać olej). Trzymaj na średnim ogniu, często mieszając, aż cebula się zrumieni, dodaj sól.
teraz nadszedł czas, aby wlać białe wino i bulion, dodać czosnek (po prostu obieramy goździki i rozprowadzamy w całości) i włożyć smażone uda do brytfanny.
przykryj patelnię pokrywką i włóż mięso do duszenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 45-60 minut. 10 minut przed końcem gotowania zdejmij pokrywkę, aby biodra się zarumieniły.
pod koniec gotowania dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, sól, czarny pieprz i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
to naprawdę królewskie danie! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Bażant - 254 kcal/100g