bażant duszony

podbij znajomych ciekawym daniem! Doskonały smak! Złote kawałki bażanta, mięso soczyste, a skórka chrupiąca... Tak, jest to realne i całkowicie wykonalne, wystarczy trzymać się odpowiednich proporcji płynu. A jednak uzupełniamy bażanta grzybami-okazuje się kulinarne arcydzieło, inaczej nie można powiedzieć. Spróbuj, koniecznie spróbuj!
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 7 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 7 % 1 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

w dużym holenderskim piekarniku (lub garnku z grubym dnem i ścianami) rozgrzej olej na średnim ogniu i smaż bażanty udowe partiami, aby każde udo usmażyło się ze wszystkich stron. Odkładamy złote uda na bok.

następnie w pozostałym oleju smażyć grubo posiekaną cebulę i grzyby (w razie potrzeby można dodać olej). Trzymaj na średnim ogniu, często mieszając, aż cebula się zrumieni, dodaj sól.

teraz nadszedł czas, aby wlać białe wino i bulion, dodać czosnek (po prostu obieramy goździki i rozprowadzamy w całości) i włożyć smażone uda do brytfanny.

przykryj patelnię pokrywką i włóż mięso do duszenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 45-60 minut. 10 minut przed końcem gotowania zdejmij pokrywkę, aby biodra się zarumieniły.

pod koniec gotowania dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, sól, czarny pieprz i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

to naprawdę królewskie danie! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Bażant - 254   kcal/100g

Podobne przepisy