mięso królika duszone w powolnej kuchence
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
wlej olej roślinny do miski multicookera, wybierz program "SMAŻENIE". W rozgrzanym oleju wlej pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę, pokrojoną w półpierścienie. Smaż warzywa przez 5-7 minut, po czym dodaj gorącą wodę i rozłóż królika.
dodaj liść laurowy i sól do bulionu. Zmieniamy program na "gaszenie", ustawiamy czas na 1 godzinę i 15 minut. 15 minut przed gotowaniem dodaj majonez i drobno posiekane zioła do bulionu. Najczęściej używam kopru i pietruszki, ale możesz dodać inne warzywa do smaku.
gotowego królika podajemy do dowolnego przystawki-gryki, ryżu, ziemniaków. Nie zapomnij udekorować mięsa gotowanymi warzywami i polać bulionem.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g