duszona wątróbka z indyka

Przygotuj delikatne i smaczne danie przy minimalnym nakładzie czasu! W mojej rodzinie wszyscy bardzo kochają wątrobę, a wątróbka z indyka jest na ogół prawdziwym przysmakiem. Gotuję go głównie ze śmietaną, ponieważ smak wątroby staje się kremowy - sama czułość! A ostatnio złapałem to w powolnej kuchence.
innaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 12 % 3 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

dokładnie umyj wątrobę pod bieżącą wodą, pokrój na kilka kawałków i usuń filmy. Włóż wątrobę do pojemnika, napełnij mlekiem i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

obierz i opłucz cebulę, pokrój na ćwiartki i drobno posiekaj. Rozgrzej olej roślinny w powolnej kuchence w trybie "smażenia" (około 3-4 minut). Wlej cebulę do miski multicookera i smaż cebulę w tym samym trybie przez 5 minut.

włóż wątrobę z mleka, dodaj do cebuli i smaż wszystko razem przez kolejne 5-6 minut.
dodaj śmietanę, przyprawy, sól, lavrushkę, wymieszaj i gotuj, ale już w trybie "Duszenia" przez 35 minut.

gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Wątróbka z indyka - 276   kcal/100g

Podobne przepisy