skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy tradycyjne chińskie danie weselne lub noworoczne-duszone uchowce i grzyby.
jeśli masz suszone grzyby, namocz je przez noc przed gotowaniem. Następnie oddziel czapki od nóg i pozostaw 180 ml wody, w której grzyby zostały namoczone. Jeśli używasz świeżych grzybów, ugotuj je lekko i pozostaw 180 ml wywaru z grzybów.
1. Na grubościennej patelni lub kotle rozgrzej olej roślinny, dodaj kawałek boczku wieprzowego i smaż przez 2 minuty, aby namoczyć olej.
2. Posiekaj czosnek i włóż na patelnię, smaż przez 30 sekund.
3. Dodaj grzyby, dobrze wymieszaj w oleju. Natychmiast dodaj wino i sos sojowy oraz zarezerwowaną wcześniej wodę grzybową. Zagotuj i gotuj na najniższym ogniu pod przykryciem przez 45 minut.
4. W międzyczasie w osolonej wodzie blanszuj marchewki pokrojone w plasterki i różyczki brokułów przez minutę. Wyjmij je z wrzącej wody i opłucz w zimnej bieżącej wodzie.
5. Gotowe grzyby lekko posolić do smaku i dodać do nich uchowce. Gotuj nie dłużej niż 2 minuty, w przeciwnym razie uszy staną się "gumowe". Wyjmij grzyby i uszy z patelni, nie dotykając sosu.
6. Na patelni do sosu dodaj skrobię kukurydzianą na wiązkę. Jeśli sos zbyt zgęstnieje, rozcieńczyć go wodą-sos powinien być płynny. Zdejmij sos z ognia.
7. Na szerokim naczyniu wzdłuż krawędzi ułóż okrąg blanszowanych warzyw, a następnie umieść grzyby w kręgu blisko warzyw, a na środku naczynia umieść uchowce. Polej wszystko sosem i natychmiast podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Shiitake - 34 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g
- Uchowce - 189 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g