duszone grzyby i uchowce

Przygotuj tradycyjne chińskie danie świąteczne w domu! Bardzo smaczne! Świąteczne, eleganckie, a nawet nieco uroczyste danie kuchni chińskiej, które jest podawane na weselach, a także przygotowywane na święta noworoczne. Nawiasem mówiąc, gotowanie go wcale nie jest trudne w przeciwieństwie do większości potraw azjatyckich. Spróbuj! To danie może być prawdziwą atrakcją świątecznego stołu.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 8 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 35 % 6 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h

przygotowujemy tradycyjne chińskie danie weselne lub noworoczne-duszone uchowce i grzyby.

jeśli masz suszone grzyby, namocz je przez noc przed gotowaniem. Następnie oddziel czapki od nóg i pozostaw 180 ml wody, w której grzyby zostały namoczone. Jeśli używasz świeżych grzybów, ugotuj je lekko i pozostaw 180 ml wywaru z grzybów.

1. Na grubościennej patelni lub kotle rozgrzej olej roślinny, dodaj kawałek boczku wieprzowego i smaż przez 2 minuty, aby namoczyć olej.

2. Posiekaj czosnek i włóż na patelnię, smaż przez 30 sekund.

3. Dodaj grzyby, dobrze wymieszaj w oleju. Natychmiast dodaj wino i sos sojowy oraz zarezerwowaną wcześniej wodę grzybową. Zagotuj i gotuj na najniższym ogniu pod przykryciem przez 45 minut.

4. W międzyczasie w osolonej wodzie blanszuj marchewki pokrojone w plasterki i różyczki brokułów przez minutę. Wyjmij je z wrzącej wody i opłucz w zimnej bieżącej wodzie.

5. Gotowe grzyby lekko posolić do smaku i dodać do nich uchowce. Gotuj nie dłużej niż 2 minuty, w przeciwnym razie uszy staną się "gumowe". Wyjmij grzyby i uszy z patelni, nie dotykając sosu.

6. Na patelni do sosu dodaj skrobię kukurydzianą na wiązkę. Jeśli sos zbyt zgęstnieje, rozcieńczyć go wodą-sos powinien być płynny. Zdejmij sos z ognia.

7. Na szerokim naczyniu wzdłuż krawędzi ułóż okrąg blanszowanych warzyw, a następnie umieść grzyby w kręgu blisko warzyw, a na środku naczynia umieść uchowce. Polej wszystko sosem i natychmiast podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Shiitake - 34   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g
  • Uchowce - 189   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy