skład / składniki
metoda gotowania
1. Wymię lepiej wybrać oczyszczoną z osłonki i tłuszczu. Jeśli nie możesz go znaleźć, będziesz musiał sam go wyczyścić. Umyj go, a następnie wyciśnij. Osusz ręcznikami papierowymi.
2. Pokrój wymiona na małe kawałki.
3. Cebulę należy pokroić w pierścienie.
4. Podgrzej patelnię z 1 łyżką oleju roślinnego, włóż pokrojone wymiona, smaż, aż prawie cały płyn wyparuje.
5. Dodaj kolejne 2 łyżki oleju roślinnego, włóż cebulę. Smaż, aż cebula będzie miękka, pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu.
6. Wlać bulion, przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ciepło do minimum. Dusić wymiona z cebulą przez 1,5 godziny. W razie potrzeby dodaj trochę więcej bulionu (jeśli odparuje ,a wymiona będą jeszcze twarde).
7. Wsyp mąkę do miski, zalej zimną wodą i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
8. Drobno posiekaj koperek i posyp nim wymiona.
9. Sól, pieprz przyszłe danie.
10. Wlej mieszankę mąki na patelnię cienkim strumieniem, nieustannie mieszając. Trzymaj ogień jeszcze przez kilka minut i wyłącz ogrzewanie.
podawaj danie na gorąco z dowolnym dodatkiem. Gotowane ziemniaki są idealne. Świeże warzywa będą również dobre z duszonymi wymionami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wymiona krowy - 173 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g