gulasz wołowy wymiona

pyszne, niezwykłe i bardzo pożywne danie obiadowe! Nakarm rodzinę! Danie okazuje się bardzo smaczne, satysfakcjonujące i dość budżetowe. Idealny na obiad i na pewno spodoba się twojej rodzinie po pierwszym kęsie! Ponieważ jest bardzo smaczny.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 58 % 15 g
węglowodany 15 % 4 g
173 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Wymię lepiej wybrać oczyszczoną z osłonki i tłuszczu. Jeśli nie możesz go znaleźć, będziesz musiał sam go wyczyścić. Umyj go, a następnie wyciśnij. Osusz ręcznikami papierowymi.
2. Pokrój wymiona na małe kawałki.
3. Cebulę należy pokroić w pierścienie.
4. Podgrzej patelnię z 1 łyżką oleju roślinnego, włóż pokrojone wymiona, smaż, aż prawie cały płyn wyparuje.
5. Dodaj kolejne 2 łyżki oleju roślinnego, włóż cebulę. Smaż, aż cebula będzie miękka, pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu.
6. Wlać bulion, przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ciepło do minimum. Dusić wymiona z cebulą przez 1,5 godziny. W razie potrzeby dodaj trochę więcej bulionu (jeśli odparuje ,a wymiona będą jeszcze twarde).
7. Wsyp mąkę do miski, zalej zimną wodą i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
8. Drobno posiekaj koperek i posyp nim wymiona.
9. Sól, pieprz przyszłe danie.
10. Wlej mieszankę mąki na patelnię cienkim strumieniem, nieustannie mieszając. Trzymaj ogień jeszcze przez kilka minut i wyłącz ogrzewanie.

podawaj danie na gorąco z dowolnym dodatkiem. Gotowane ziemniaki są idealne. Świeże warzywa będą również dobre z duszonymi wymionami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wymiona krowy - 173   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy