duszone strzały czosnkowe
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wytnij strzały czosnku, dobrze umyj.
Krok 2:
Wytnij strzałki cylindrami o długości do 1 cm
Krok 3:
I wysyłamy na patelnię do duszenia z niewielką ilością wody, aż zmieni kolor, dodaj liść laurowy i drobno posiekaną cebulę.
Krok 4:
Trzy małe buraki i marchewki na tarce.
Krok 5:
Teraz dodaj wszystkie warzywa i olej roślinny do strzałek i kontynuuj duszenie na średnim ogniu przez 10 minut.
Krok 6:
Posiekaj zieleninę, którą dodamy pod koniec smażenia naszych czosnkowych strzałek.
Krok 7:
Sól, pieprz i smaż przez kolejne 10 minut. Dodaj zielenie
Krok 8:
Strzałki i marchewki powinny stać się miękkie
Krok 9:
Smacznego!
pod koniec duszenia w 3 minuty możesz dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 1/2 szklanki soku) - to doda naszej potrawie dodatkowej pikantności i kwasowości. To danie można przygotować bez buraków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Strzały czosnku - 110 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g