duszone strzały czosnkowe

złoty czas dla smakoszy i miłośników czosnku!Smakuje jak grzyby. Musimy się spieszyć i mieć czas na zebranie pierwszego zbioru czosnku. Kiedy spróbowałem tego dania, a teraz stało się moim ulubionym. Nawet przeciwnicy czosnku i jego aromatu docenią jego smak, nie można go odciągnąć za uszy. Gotowe danie ma słodkawy smak i od razu nie zrozumiesz, z czego pochodzi ta przystawka.
WalentynkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 64 % 14 g
99 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wytnij strzały czosnku, dobrze umyj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wytnij strzałki cylindrami o długości do 1 cm

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I wysyłamy na patelnię do duszenia z niewielką ilością wody, aż zmieni kolor, dodaj liść laurowy i drobno posiekaną cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trzy małe buraki i marchewki na tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz dodaj wszystkie warzywa i olej roślinny do strzałek i kontynuuj duszenie na średnim ogniu przez 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj zieleninę, którą dodamy pod koniec smażenia naszych czosnkowych strzałek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz i smaż przez kolejne 10 minut. Dodaj zielenie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Strzałki i marchewki powinny stać się miękkie

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

pod koniec duszenia w 3 minuty możesz dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 1/2 szklanki soku) - to doda naszej potrawie dodatkowej pikantności i kwasowości. To danie można przygotować bez buraków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Strzały czosnku - 110   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy